Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Samit EU sutra o sankcijama Rusiji, bezbednosti i migrantima


Lideri Evropske Unije će na samitu u četvrtak produžiti sankcije Rusiji, zatražiti obustavu napada na Alep u Siriji i potvrditi rešenost da se ilegalna imigracija zaustavi jačanjem spoljnih granica Unije i primenom sporazuma s Turskom.

To su novinarima rekli visoki zvaničnici u Savetu ministara EU, koji su istakli da se očekuje i da šefovi država ili vlada Unije daju pravno obavezujuće jemstvo holandskoj vladi da primena sporazuma o pridruživanju i slobodnoj trgovini EU s Ukrajinom ne može otvoriti vrata članstva Kijevu.

Takođe da taj sporazum neće značiti dodatna finansijska davanja, niti obavezu vojne pomoći Ukrajini, kao i da će ograničiti dolazak ukrajinskih radnika u EU.

To je vladi u Hagu potrebno da bi u Parlamentu izdejstvovala podršku za ratifikaciju sporazuma EU-Ukrajina, budući da je u aprilu 61 odsto holandskih građana na referendumu odbacilo ovaj sporazum, koji ne može postati punovažan ako ga ne prihvate sve članice EU.

Pošto su se za to izričito izjasnile Nemačka i Francuska, a lideri EU su to čvrsto obećali nedavno i odlazećem američkom predsedniku Baraku Obami, očekuje se da vođe EU produže sankcije Rusiji, s obrazloženjem da i dalje nema napretka u primeni sporazuma Minsk plus o rešavanju ukrajinske krize.

Na samitu EU će, rekli su izvori u Briselu, biti temeljito razmotrena politika prema imigraciji, s naglaskom na spoljne uzroke migracije, uključujući Afriku.

Vođe Unije će istaći rešenost da se nastavi ključno važna saradnja s Turskom, iako prekid odnosa s Ankarom snažno zahteva jedino Austrija, "a biće ponovo istaknuta rešenost da se pruži podrška zemljama na zapadnobalkanskoj ruti migranata".

Važna tema je i bezbednost EU i zato će lideri evropske dvadesetsedmorice - Velika Britanija izgleda neće učestvovati, nastojati da sagledaju rezultate mera da se zaustavi nekontrolisani priliv migranata, ali i islamskih terorista.

Stoga biti podržan sporazum o izmeni pravila za nadzor šengenskih granica, što znači da će svi putnici, državljani EU ili ne, biti podvrgnuti proveri dokumenata i identiteta na spoljnim graniama Unije, biće zatraženo i hitno usvajanje Antiterorističke direktive o ograničenju prodaje i posedovanja vatrenog oružja i suzbijanju “pranja novca”, kao bitnog načina finansiranja terorizma.

Važna tema će biti podsticanje ekonomskog i socijalnog napretka, uključujući znatno povećanje Evropskog fonda za strategijske investicije i Inicijativu za zapošljavanje mladih u EU.

XS
SM
MD
LG