Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Saborski odbor: Ukloniti spomen ploče sa ustaškim pozdravom


Odbor Sabora Hrvatske za ustav zaključio je danas da postavljanje spomen-ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu na kojoj je uklesan ustaški pozdrav "Za dom spremni" vređa žrtve tog ustaškog logora i pozvao nadležne da to obeležje ukloni.

Upitan hoće li sporna ploča u Jasenovcu zaista biti uklonjena, potpredsednik tog odbora Peđa Grbin, iz opozicionog SDP-a, je rekao da to telo skupštinsko telo nije nadležno da uzme šrafciger i ukloni ploču.

Dodao je, međutim, da nakon odluka Ustavnog suda institucije bi trebalo tu ploču da uklone i postave drugu za žrtve Domovinskog rata koja neće vređati druge žrtve.

Odbor je pozvao hrvatsku vladu da utvrdi pretpostavke za institucionalno pravni okvir unutar kojeg će se rešiti pitanje simbola svih zločinačkih totalitarnih režima i zaštite digniteta njihovih žrtava.

"Odbor je donio zaključak da se ovakve stvari u posebnim mestima ne preduzimaju i pozvao nadležne da takva obeležja uklone", zaključeno je, preneli su hrvatski mediji.

Grbin je za HRT rekao da se sve žrtve moraju poštovati, ali ne tako što će se neke vređati.

Odbor je takođe pozvao na stvaranje institucionalnog okvira koji će dodatno objasniti koji su to simboli totalitarizma u Hrvatskoj nedopušteni.

"Zakon iz 1997. omogućio je postavljanje ploče s pozdravom 'Za dom spremni', ali je Ustavni sud dvema odlukama osudio takav pozdrav. Možda bi bilo malo neskromno ako kažem da ovime završavamo s podelama u hrvatskom društvu, ali ovom odlukom pokazujemo smer kojim bi politika morala ići", dodao je Grbin.

XS
SM
MD
LG