Dostupni linkovi

Radomir Počuča oslobođen optužbi za ugrožavanje Žena u crnom


Radomir Počuča
Radomir Počuča

Nekadašnji portparol Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije Radomir Počuča danas je pred Višim sudom u Beogradu oslobođen optužbi da je objavom na fejsbuk profilu ugrozio sigurnost aktivistkinja Žena u crnom.

Sud je Počuči ukinuo zabranu napuštanja mesta boravka i vratio mu pasoš, a aktivistkinje Žena u crnom upućene su na parnični postupak radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva.

Učesnici u postupku imaju pravo žalbe presudu, ali žalba ne odlaže izvršenje odluke o vraćanju pasoša Počuči.

Kako je sudija Tatjana Sretenović obrazložila, Počuča je oslobođen jer nije dokazano da su se stekli uslovi za ugrožavanje sigurnosti jer za to krivično delo mora postojati direktni umišljaj.

Aktivistkinja Žena u crnom Staša Zajović rekla je novinarima da presudu vidi kao unižavanje pravnog sistema i podsticaj za buduće huligane koje i država podstiče i toleriše.

Ona je kazala da presuda pokazuje da napadi na branitelje ljudskih prava, slobodno misleće građane i slobodne medije neće biti kažnjavani.

Radomir Počuča rekao je novinarima da je očekivao oslobađajuću presudu.

"Od početka procesa sudija je proces vodila profesionalno, vodeći računa o svakom članu zakona i nije bilo drugog do da se donese pravedna presuda", rekao je Počuča.

On je dodao da je to veliki korak za ljude koji žele da se bore za osećaj časti, dostojanstva i rodoljublja.

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal vodilo je krivični postupak protiv Počuče po optužnom predlogu zbog pretnji Ženama u crnom upućenim marta 2014. godne, preko društvene mreže Fejsbuk.

Postupak pred sudom počeo je jula 2014. godine, a Počuča je krajem marta ove godine uhapšen u Srbiji po poternici koja je za njim bila raspisana zbog izbegavanja sudskog postupka koji se vodi protiv njega po tužbi Žena u crnom, ali je ubrzo pušten da se brani sa slobode i oduzet mu je pasoš.

Tužilaštvo je u završnoj reči tražilo kaznu od šest meseci zatvora, a odbrana oslobađajuću presudu.

XS
SM
MD
LG