Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Incko: Sanckije vlastima RS i Dodiku ako nastave s referendumima


Valentin Incko

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je da su i dalje moguće sankcije prema vlastima Republike Srpske i predsedniku tog entiteta Milorada Dodika, ako se nastavi s referendumima koji dovode u pitanje poštovanje vladavine zakona i ustavnog poretka BiH.

Incko je u intervjuu sa sarajevsko Oslobođenje ocenio da je to bio slučaj i sa referendumom o Danu RS, koji je održan 25. septembra ove godine.

On je naveo da se do sada izbegavalo sa posezanjem za sankcijama prema vlastima u RS, ali da su "sankcije još moguće", dodajući da misli da neke zemlje o tome razmišljaju.

Govoreći o mogućim sankcijama prema vlastima u RS, on je naveo da je potrebno četiri do 12 meseci za delovanje, dodajući da sankcije "nisu dugme" koje se može jednostavno stisnuti.

Visoki predstavnik u BiH je naveo da će međunarodna zajednica biti prisutna u BiH sve dok se stanje u zemlji ne stabilizuje u skladu s odavno poznatim kriterijumima, ali da to ne sme biti izgovor niti prepreka na putu BiH ka evropskim integracijama.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica je opredeljena da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH nastavi delovanje, jer je to najbolje rešenje sve "dok se ne pronađe neko drugo".

Incko je rekao da "boravak OHR-a produžuju oni koji ne ispunjavaju uslove", navodeći da pritom misli "na one koji govore da im je Sarajevo inostranstvo, koji odlikuju ratne zločince ili govore o BiH kao nemogućoj državi", čime je krivicu jasno adresirao na vlasti Republike Srpske, odnosno na Dodika.

On je rekao da su odavno poznati kriterijumi koje BiH treba da ispuni da bi mandat OHR-a bio okončan - postizanje dogovora o pitanju vlasništva nad vojnom imovinom, odnosno njenom knjiženju na Ministarstvo obrane BiH, rešavanje pitanja raspodele ostale državne imovine i postizanje stabilne političke situacija u zemlji na osnovu celoviog sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Incko je rekao da je i Nemačka bila zemlja ograničenog suvereniteta kroz razdoblje od 45 godina, pa joj to nije smetalo u postizanju napretka.


XS
SM
MD
LG