Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Đukanović: Zemlje regije ne treba da se blokiraju


Milo Đukanović

Bivši crnogorski premijer Milo Đukanović istakao je danas u Beogradu da zemlje regiona ne bi trebalo da se blokiraju u napretku ka zajedničkim evropskim ciljevima.

„Jasno vam je da je Crna Gora protv bilo kakve blokade kada je u pitanju strateški interes svih zemalja našeg regiona, a to je napredak ka zajedničkim evropskim ciljevima", rekao je on u izjavi novinarima pred snimanje emisije „Okruženje".

Dodao je da zato veruje da će taj problem biti prevaziđen, a Crna Gora kao država koja je, kaže, sada najodmaklija na tom putu ka evropskom cilju, uvek je spremna da sva svoja iskustva, pre svega dobru nameru, podeli sa svima, uključujući i Srbiju, da pokušamo da doprinesemo postizanju dobrog tempa svih zemalja regiona“,

Đukanović je ocenio da je najveći problem regiona ekonomska zaostalost.

„Ja sam neko ko je ubeđen da su svi problemi koje vidimo na površini, posledica jednog tragičnog, viševekovnog ekonomskog zaostajanja svih zemalja regiona. Mi ne možemo taj problem rešiti ako ne otkrijemo tu dimenziju današnjeg stanja“, naglasio je on.

Đukanović je izrazio strepnju da zemlje regiona to nisu dovoljno dobro uradile u prethodnom periodu, a da ni EU to nije sagledavala u potrebnoj meri.

Upitan za odnos prema NATO, Đukanović je rekao da je ključni problem Zapadnog Balkana nestabilnost i da bez rešavanja tog problema nećemo moći ni da se ozbiljnije u kontinuitetu posvetimo pitanju prevazilaženju dubokog jaza ekonomske zaostalosti svih zemalja regiona.

XS
SM
MD
LG