Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izložba "Vukovar-razaranje jednog grada" ponovo u Novom Sadu


Vukovar, ilustrativna fotografija

Aktivisti i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR) večeras su u centru Novog Sada organizovali akciju tokom koje su izložili fotografije sa izložbe "Vukovar – razaranje jednog grada", koju su prošle sedmice na toj lokaciji bili meta napada nepoznatih počinioca, koji su porazbijali izloge sa umjetničkim fotografijama posvećenim 25. godišnjici ratnog razaranja Vukovara.

Autor fotografija je Srđan Veljović.

Na razbijenim izlozima je bila napisana poruka "A ubijanje Srba, stoko".

Policija se još uvek nije oglasila povodom tog incidenta.

Predstavnica YIHR Sofija Todorović rekla je da je današnja akcija svojevrstan odgovor na šutnju nadležnih u Novom Sadu, ali i da je problem u tome što, kako je navela, reakcija vlasti uvijek izostane kada je u pitanju vandalizam uperen ka akcijama posvećenim suočavanju sa nedavnom ratnom prošlošću Srbije.

"Osetili smo potrebu da kao mladi i odgovorni građani Srbije kažemo da nije u redu da se svaki put povlačimo i ćutimo kada se razbijaju i ubijaju ovakve izložbe. Ista ideja vandalizma je bila prisutna i tada kada je ubijan Vukovar, kao i sada kada se ubija izložba", rekla je Sofija Todorović.

Izložba je u Novom Sadu otvorena 18. oktobra i trebalo je da u prolazu Milana Mladenovića stoji mjesec dana, a na fotografijama su prikazana razaranja Vukovara i zločini počinjeni u tom gradu 1991. godine.

XS
SM
MD
LG