Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lavrov: Tillerson pragmatična osoba za razvoj rusko-američkih odnosa


Sergey Lavrov, ruski minister vanjskih poslova

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je Rex Tillerson, direktor američke multinacionalne nafte i plinske tvrtke ExxonMobil, koji je nominovan za sljedećeg državnog sekretara SAD, pragmatična osoba što daje osnova za očekivanje da će se razviti rusko-američka saradnja.

"Očekujemo da će taj pragmatizam biti dobra osnova za izgradnju uzajamno korisne saradnje sa stanovišta saradnje Rusija-SAD i rješavanja međunarodnih pitanja", rekao je Lavrov.

Trump je danas saopštio da je izabrao Tillersona za novog državnog sekretara, uprkos bojaznima zbog poslovnih veza šefa ExxonMobila sa Rusijom.

Izbor Tillersona bi, međutim, mogao da naiđe na otpor u Senatu Kongresa SAD, pošto direktor naftnog giganta ima veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Istaknuti republikanci su već izrazili bojazan u vezi s Tillersonom, dok se razmatraju obavještajne procjene da se Rusija miješala u američke izbore kako bi bio izabran Trump.

Ljudi bliski Republikanskoj partiji upozoravaju da bi određeni broj senatora te stranke mogao da ne glasa za potvrdu Tillersona u Senatu zbog veza s Rusijom.

Republikanci imaju 52 od 100 mjesta u Senatu, pa bi u slučaju da sve demokrate glasaju protiv Tillersona, bila dovoljna tri republikanska senatora da on ne bude izabran.

XS
SM
MD
LG