Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU I SAD očekuju formiranje vlade u Makedoniji


Ilustrativna fotografija

Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD) pozdravile su mirne izbore u Makedoniji i izrazile očekivanje da će biti formirana vlada koja će sa opozicijom provesti demokratske reformske prioritete.

U odvojenim izjavama koje se prenose u Skoplju, EU i SAD su navele da smatraju da su izbori prvi korak ka izlasku iz krize i da je na tom putu ključno ispunjavanje demokratskih reformskih prioriteta iz izvještaja koje je prošle godine napravio Rajnhard Pribe, i u kojem se ukazuje šta ne valja u Makedoniji i šta treba uraditi.

Poruke Amerike i EU su upućene nakon što je Državna izborna komisija (DIK) Makedonije objavila preliminarne rezutate vanrednih parlamentarnih izbora, prema kojima je najviše mandata osvojila VMRO DPMNE – 51, u parlamentu koji ima 120 poslanika. Socijaldemoratski savez Makedonije (SDSM) je dobio 49 mandata, a albanski DUI, koji je posljednjih osam godina bio u koaliciji sa VMRO DPMNE, 10 mandata, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri, a DPA dva.

Američki Stejt department je ohrabrio partije da formiraju novu vladu koja će raditi konstruktivno sa opozicijom na sprovođenju demokratskih reformi, što bi intenziviralo proces evroatlantskih integracija, posebno u pogledu vladavine prava.

"Želim da uvjerim građane Makedonije da će pri ovim naporima u SAD imati partnera“, rekao je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

Visoka predstavnica za vanjske poslove EU Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han su u zajedničkoj izjavi poručili da nova vlada zajedno treba da sprovede reforme kojim će biti pojačana vladavina prava.

"Vlada i opzicija treba da produže da provode prethodne političke dogovore u cjelini, uključujući i podršku radu Specijanog tužilaštva za prisluškivane razgovore", naveli su predstavnici EU.

Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski, kojeg je njegova stranka najavila kao mandatara, ocijenio je da nova vlada treba što brže da bude formirana i da se snažnim tempom vrati na put ekonomije i svih reformi, uključujući one povezana sa članstvom u EU i NATO.

XS
SM
MD
LG