Dostupni linkovi

Kremlj hvali Tillersona, kandidata za državnog sekretara SAD


Vladimir Putin i Rex Tillerson, kandidat za američkog državnog sekretara, na energetskom summitu in St. Petresburgu, 21. juna 2013.
Vladimir Putin i Rex Tillerson, kandidat za američkog državnog sekretara, na energetskom summitu in St. Petresburgu, 21. juna 2013.

Portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov pohvalio je izvršnog direktora Exxon Mobila, Rexa Tillersona kao profesionalca, te odbacio sugestije da Tillersonove veze sa Rusijom i Putinom mogu uticati na njegov rad ukoliko postane američki državni sekretar.

Više američkih medija je u petak je citiralo savjetnike izabranog predsjednika SAD Donalda Trumpa, koji su naveli da Tillerson, čija naftna kompanija ima ekstenzivne poslovne interese u Rusiji, slovi kao glavni kandidat za preuzimanje dužnosti američkog državnog sekretara.

Tillerson je kritikovao američke sankcije uvedene Rusiji zbog miješnja u situaciju u Ukrajini, što je natjeralo Exxon Mobil da odustane od nekih projekta.

Putin je Tillersona nagradio državnim Ordenom prijateljstva 2013.

Putinov portparol, Dmitrij Peskov nagovijestio je u ponedjeljek da bi takva veza ukoliko Tillerson dobije takvu funkciju bila drugorazredna.

Peskov je novinarima rekao da je "biti državni sekretar veoma različito od vođenja kompanije, čak i tako velike.U takvim okolnostima sve simpatije, da tako kažem, postaju sekundarne" navodi Interfax.

"Jedina stvar koja ostaje važna je spremnost da se demonstrira konstruktivan stav i bude profesionalan" rekao je Peskov dodajući "nadamo se da će se to dogoditi" bez obzira na to ko će postati novi državni sekretar.

Peskov je rekao da Tillerson imao puno kontakata sa ruskim zvaničnicima kao izvršni direktor svoje kompanije i da "obavlja svoje dužnosti vrlo profesionalno".

XS
SM
MD
LG