Dostupni linkovi

Skupštinski odbor: Plan revitalizacije mosta u Mitrovici netransparentan


Betoniranje podele Kosova: Zid u Mitrovici
Betoniranje podele Kosova: Zid u Mitrovici

Skupštinski odbor za spoljna pitanja Kosova izrazio je zabrinutost zbog zida u Severnoj Mitrovici, koji su izgradile lokalne vlasti te zatražio veću transparentnost dijaloga sa Srbijom i veću odgovornost nadležnih. Opozicija, pak, smatra da je zid betonirao podelu Kosova, te stoga traži i prekid dijaloga sa Srbijom.

Predsedavajući odbora iz redova vladajuće Demokratske partije Kosova, Eljmi Rećica, kazao je da je ovaj zid bio iznenađenje te izrazio zabrinutost zašto ceo projekat revitalizacije mosta nije dostupan kosovskim institucijama, kako bi se znalo šta se gradi i sa južne i sa severne strane.

„Mi ćemo insistirati na tome da nadležni organi, koji su uključeni u ove procese, budu što transparentniji i da polažu računa i komisiji i poslanicima, ali i građanima“, kazao je Rećica.

Puhie Demaku iz opozicionog pokreta Samoopredeljenje rekla je da se o Mitrovici treba diskutovati na plenarnoj sednici, a ne na sastanku Odbora. Ona je ipak rekla je ovom izgradnjom konkretno narušen suverenitet i integritet zemlje.

„Dijalog je imao dva cilja - ujedinjenje zemlje i ubrzavanje puta evrointegracija, što nije uspelo. Izgradnjom ovog zida sada je betonirana podela. Zid ni u jednoj zemlji, ni u jednoj kulturi ne predstavlja ujedinjenje, već segregaciju i podelu“, navela je ona.

Demaku je takođe izrazila zabrinutost oko transparentnosti ovog procesa, i navela da je zid dokaz da postoje mnoge skrivene stvari i skriveni planovi.

Zafir Beriša iz opozicione Inicijative za Kosovo je kazao da su zidovi projekti Srbije za podelu Kosova.

„Ono što je zabrinjavajuće je da i ukoliko maknemo ovaj zid, sutra će opet nešto slično da se izgradi. To znači da ćemo neprestano imati problema sa ekstremističkim snagama koje podržava Beograd“, kazao je on.

Ovo su rezultat kosovskih institucija koje su prihvatile da razgovaraju sa Srbijom o unutrašnjim pitanjima, dodao je on. Beriša je dodao da ovaj Odbor treba da predloži Skupštini da prekine dijalog, a da se potom formira ad-hoc komisija za razmatranje svih postignutih sporazuma kako bi oni, koji su prekršili Ustav postizanjem takvih sporazuma, bili predmet gonjenja.

I Palj Ljekaj iz Alijanse za budućnost Kosova je zatražio prekid ovakvog dijaloga i razmatranje svih do sada postignutih sporazuma.

XS
SM
MD
LG