Dostupni linkovi

Odloženo suđenje bivšim policajcima RS za ratni zločin u Kravici


Srbija nije imala snage da osudi genocid i da optužene izruči BiH da im se tamo sudi: Munira Subašić
Srbija nije imala snage da osudi genocid i da optužene izruči BiH da im se tamo sudi: Munira Subašić

Sudjenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) zbog ratnog zločina nad civilima u Kravicama kod Bratunca, danas nije počelo u Specijalnom sudu jer je odbrana zatražila izuzeće sudskog veća.

Pre početka sudjenje odbrana je zatražila odlaganje početka glavnog pretresa jer im nisu poznata imena zaštićenih svedoka "čime je povredjeno pravo optužnih na odbranu".

Advokati Krsto Bobot i Goran Petronijević su naveli da to nije opstrukcija početka sudjenja, već insistiranje na poštovanju zakonskih prava odbrane.

"Ne postoje zakonski uslovi za otvaranje glavnog pretresa", rekao je Petronijević dok je Bobot izneo da "odbrana ne zna iskaze zaštićenih svedoka", iako po zakonu to mora da zna.

Odbrana tvrdi da je sud morao da je obavesti 15 dana pre početka sudjenja o identitetu zaštićenih svedoka i o sadržini njihovih iskaza, kako bi mogli da pripreme odbranu.

Posle pauze sudsko veće je odbacilo zahteve odbrane posle čega je odbrana zatražila izuzeće kompletnog sudskog veća iz postupka.

Odlučeno je da se predsednik suda izjasni o zahtevu advokata odbrane do sutra u 9.30.

Prema optužnici Tužilaštva za ratne zločine, osmorica se terete da su na lokalitetu Kravice jula 1995. godine učestvovali u ubistvu više stotina muslimana.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu su optuženi Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidoslav Vasić.

Predsednica udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić izjavila je u Beogradu da je današnje odlaganje početka sudjenja za ratni zločin nad civilima na lokalitetu Kravice u procesu "Srebrenica" pokazalo da pravni sistem Srbije ne funkcioniše.

Ona je novinarima ispred zgrade Specijalnog suda rekla da to pokazuje i da Srbija ne želi da procesuira odgovorne za ratne zločine.

"Zločinci su na sudjenje došli kao svedoci. Slobodni su, hodaju i žive normalno u Srbiji", rekla je Munira Subašić i dodala da će naredni put, ukoliko se bude nastavilo kao danas, sudjenju prisustvovati stotinak članova porodica žrtava genocida.

Ona je rekla da je u hangaru u Kravicama izgubila sina i da ne bi volela da se bilo ko nadje u njenoj koži.

Na pripremnom ročištu u odeljenju Višeg suda za ratne zločine u Specijalnom sudu svi optuženi, koji se brane sa slobode, izjasnili su se da nisu krivi, preneli su tada novinarima njihovi advokati.

XS
SM
MD
LG