Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Islamisti IDIL-a ponovo zauzeli Palmiru


Detalj iz Palmire

Džihadistička grupa Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) ponovo je u nedelju zauzela Palmiru nakon što su se sirijske oružane snage povukle iz tog pustinjskog grada na istoku Sirije, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

"Uprkos vazdušnim udarima koji su u toku, IDIL je ponovo zauzela celu Palmiru nakon što se sirijska vojska povukla južno od grada", rekao je direktor Opservatorije sa sedištem u Londonu Rami Abdel Rahman, prenosi AFP.

Guverner sirijske provincije Homs Talal Barazi izjavio je na državnoj televiziji da je Islamska država Iraka i Levanta zauzela Palmiru i da se vojska bori da povrati kontrolu nad tim drevnim gradom.

"Vojska koristi sva sredstva da spreči teroriste da ostanu u Palmiri", rekao je Barazi.

Kako prenosi Rojters, to je prva potvrda vlasti u Damasku da je Palmira ponovo u rukama ekstremista.

Džihadisti su velikom brzinom ponovo preuzeli kontrolu nad drevnim gradim nakon što su izveli juriš na severno predgrađe i osvojili čuvenu tvrđavu iznad zapadnog dela Palmire, navodi francuska agencija.

U novi juriš džihadisti IDIL su krenuli ubrzo nakon što su se u zoru povukli iz Palmire posle snažnih ruskih vazdušnih udara, samo nekoliko sati nakon što su protekle noći ušli u taj drevni grad odakle su proterani pre devet meseci, saopštila je ranije danas Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u nedelju da su ruski avioni izveli 64 napada tokom operacije isterivanja IDIL iz strateških oblasti oko Pamire, usmrtivši više od 300 ekstremista, preneo je Rojters.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je juče saopštila da su pripadnici IS ponovo ušli u Palmiru, odakle su proterani pre devet meseci, i da je, nakon brzog napredovanja, uspostavila kontrolu nad najvećim delom tog grada osim južnog dela.

Džihadisti IDIL uništili su brojne spomenike tokom 10-mesečne okupacije Palmire, drevnog Tadmora, grada koji je na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, podseća BBC.

Hramovi stari dva milenijuma, Trijumfalna kapija i druge znamenitosti ostale su u ruševinama.

Džihadisti su u maju prošle godine zauzeli više gradova u provinciji Homs, uključujući Palmiru.

XS
SM
MD
LG