Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Makedoniji sutra vanredni parlamentarni izbori


Jedan od predizbornih skupova u Skoplju

U Makedoniji se sutra održavaju vanredni parlamentarni izbori na kojima pravo glasa ima 1.784.416 građana, od kojih je 230.122 na posebnom spisku, jer se smatra da su na privremenom radu u inostranstvu.

Od ponoći je na snagu stupila predizborna tišina.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji su rezultat Sporazuma, koji su predstavnici najvećih političkih partija potpisali u Pržinu, uz posredovanje Evropske unije.

Izbori su, prema tom sporazumu najpre trebalo da budu održani 24. aprila, ali su pomereni za 5. jun, kada vladajuća VMRO-DPMNE bila jedina koja je podnela izbornu listu, pa su izbori ponovo odloženi.

Najnoviji datum održavanja izbora četiri najveće partije dogovorile su 31. avgusta.

Vanredni parlamentarni izbori bi trebalo da izvedu zemlju iz dvogodišnje političke krize.

Ključni igrači predstojećih izbora u Makedoniji su lider vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, koji pretenduje da se vrati na vlast i njegov rival Zoran Zaev, koji predvodi Socijaldemokratski savez Mekedonije.

Inače, prema pisanju AFP-a, Makedonija je jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi i jedna četvrtina njegovog aktivnog radno sposobnog stanovništva je nezaposleno.

Rast Bruto društvenog proizvoda u 2015. bio je 3,5 odsto u 2015, ali je Međunarodni monetarni fond procenjuje u novembru saopštio da je potom pao na 2,2 odsto u ovoj godini "zbog smanjenja investicija, kao posledice političke nesigurnosti".

Prošle i ove godine Makedonija se suočava sa velikom izbegličkom krizom kada je, kako se procenjuje, kroz tu zemlju i tzv. balkanskom rutom prošlo više od milion izbeglica sa Bliskog istoka.

XS
SM
MD
LG