Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ivanov od EU zatražio da promijeni pristup prema Makedoniji


Đorđe Ivanov

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov zatražio je danas da Evropska unija (EU) promijeni pristup prema evrointegraciji Makedonije, koji se, kako je ocijenio, pokazao kao neproduktivan.

"Samo deblokadom evrointegracije Makedonija će izaći iz začaranog kruga političkih kriza i nepoverenja", rekao je makedonski predsjednik na sastanku sa ambasadorima zemlja EU u Skoplju.

Prema njegovim riječima, dosadašnji pristup EU Makedoniji nije pomogao da se izgradi viši nivo političke kulture i kulture kompromisa i političkog dijaloga, kao i poštovanja institucija.

Kabinet predsjednika Makedonije je saopštio da je Ivanov rekao da očekuje da odmah poslije prijevremenih parlamentarnih izbora koji se održavaju u nedjelju, EU i zemlje članice na konkretan način pomognu da evropska agenda i realizacija neophodnih reformskih procesa postanu prioritet, i da pomognu s nacionalnim pomirenjem.

Evropski ambasadori su, kako se ističe, pozdravili pozive makedonskog predsjednika za nacionalno pomirenje i saglasili se da je pomirenje najhitnija od svih urgentnih reformi u Makedoniji.

XS
SM
MD
LG