Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Grabar Kitarović: Na Vladi da odredi šta dalje sa spomen-pločom u Jasenovcu


Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da je na Vladi i nadležnom ministarstvu da odrede "šta i kako dalje" sa spomen-pločom u Jasenovcu, istakavši da se ta ploča ne može tek tako ukloniti ako je zakon ne zabranjuje.

"Ukoliko ste pravna država, onda poštujete zakone i propise. Činjenica je da je pozdrav, odnosno sam logor regulisan propisom. To je na Ministarstvu uprave i Vladi da odrede šta i kako dalje. Ne možete samo tako ukloniti ploču ukoliko nju sam zakon ne zabranjuje. Znate moj stav, i što se tiče pozdrava 'Za dom spremni', i što se tiče svih totalitarizama kroz koje je Hrvatska prolazila posljednjih godina, i držim da je dobra odluka premijera Plenkovića da se osnuje komisija", rekla je Grabar Kitarović u Velikoj Gorici.

Ona je dodala da smatra da ta komisija treba da se "zadrži na istorijskim i stručnim činjenicama, a ne da sve postane široka javna rasprava u kojoj će se ponovno iscrpljivati oko pitanja prošlosti".

Udruženje ratnih veterana HOS iz Jasenovca i Zagreba postavilo je početkom novembra u centru Jasenovcu spomen-ploču poginulim pripadnicima HOS u ratu 90-tih.

Na spomen-ploči je uklesan ustaški pozdrav "Za dom spremni!" koji je i dio službenog grba tog udruženja.

XS
SM
MD
LG