Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Usvojen prijedlog za smjenu gradonačelnika Leposavića Jablanovića


Protesti u Leposaviću, ilustrativna fotografija

Odbornici Skupštine opštine Leposavić usvojili su prijedlog za smjenu gradonačelnika Leposavića Dragana Jablanovića koji je upućen zbog, kako se navodi, kršenja zakonskih procedura, samovolje i bahatosti u odlučivanju.

U zahtjevu upućenom kosovskom Ministarstvu za lokalnu samoupravu je navedeno šta se konkretno stavlja na teret Jablanoviću.

"Skupština opštine Leposavić poziva na odgovornost gradonačelnika zbog toga što krši Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut opštine, ne poštuje odluke Skupštine opštine i njihove legitimno izabrane predstavnike, kao i odluke o budžetu, čime nenamjenski troši finansijska sredstva. Tu su i kršenje Zakona o izgradnji, nezakonito raspisivanje konkursa za prijem radnika i otpuštanje radnika, zloupotrebe u sprovođenju javnih nabavki i službenog položaja i netransparentnost rada izvršne vlasti", navodi se u zahtjevu.

Jablanović je optužen i za iživljavanje i represiju nad političkim neistomišljenicima, samovolju i bahatost u odlučivanju iz nadležnosti koje nisu pod ingerencijom predsjednika opštine, kao i za korištenje javnog novca opštine Leposavić u političke svrhe.

Razdor između izvršne i zakonodavne vlasti u opštini traje već duže vrijeme.

Istovremeno, polovinom sedmice saopštenjem za javnost se obratilo nekoliko gradonačelnika i ministar administracije lokalne samouprave u Vladi Kosova, u kojem su naveli da je gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović ‘eksponent antisrpske politike’ i da je njegov zadatak razbijanje jedinstva srpskog naroda na sjeveru Kosova.

XS
SM
MD
LG