Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sud: Vilders kriv za diskriminaciju, ali bez kazne


Kriv za diskriminaciju i podsticanje mržnje protiv Marokanaca: Gert Vilders

Lider Slobodarske partije i poslanik holandskog parlamenta Gert Vilders proglašen je danas pred sudom krivim za diskriminaciju i podsticanje mržnje protiv Marokanaca, ali mu kazna nije izrečena.

Sud je naveo da su njegovi antiislamski komentari neprihvatljivi, a predsedavajući Hendrik Stenhuis je rekao da kazna neće biti izrečena jer to što je proglašen krivim "dovoljna je kazna za demokratski izabranog poslanika".

Vilders nije prisustvovao izricanju presude, prenosi AP, navodeći da će za nešto više od tri meseca u Holandiji biti održani izbori.

Ovaj sudski proces je Vilders nazivao "politički motivisanom šeradom".

Ubrzo posle presude na Tviteru je objavio:"Bez obzira na presudu, nastaviću da govorim istinu o marokanskom problemu i u tome me neće zaustaviti nijedan sudija, političar ili terorista".

Slučaj protiv Vildersa, koji je 2011. godine oslobođen optužbi za vređanje islama, odnosi se na njegove komentare uoči i posle lokalnih izbora 2014.

Vilders je, naime, na jednom od partijskih sastanaka upitao pristalice da li bi želeli manje Marokanaca u Holandiji, na šta je dobio odgovor: "Manje! Manje! Manje!".

"Pobrinućemo se za to", uzvratio je Vilders pristalicama.

XS
SM
MD
LG