Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Waser: Napredak BiH na putu ka NATO


BiH napravila važan korak: Tamir Waser

Činjenica da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo Pregled odbrane koji daje smjernice za budući broj vojnika i strukturu Oružanih snaga BiH (OS BiH) i definiše plan za modernizaciju, te da su ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO saveza obećali pomoć u provedbi ovih reformi, predstavlja stvarni napredak na putu Bosne i Hercegovine ka NATO savezu, piše Tamir Waser, politički savjetnik u Misiji SAD pri NATO i bivši šef političkog odjela Ambasade SAD u Sarajevu.

Waser u blogu na stranici Ambasade SAD u BiH navodi da će sada BiH moći raditi na odbrambenim i sigurnosnim reformama i da njen put ka NATO nije blokiran.

“Pored toga, NATO razmatra načine da se BiH dodatno politički angažuje da bi se reafirmisala činjenica da je na državnom nivou postignut konsenzus o budućnosti OS BiH i da se poduzimaju ozbiljne aktivnosti kako bi se riješila otvorena pitanja unutar OS BiH. Ovo je u skladu sa kontinuiranim angažmanom NATO saveza u regionu, uključujući istorijski i srdačan sastanak srbijanskog premijera Vučića sa Sjeverno-atlantskim vijećem prošlog mjeseca, prošlogodišnju pozivnicu Crnoj Gori da se priključi NATO savezu, kao i našu kontinuiranu ulogu na Kosovu”, piše Waser.

Politički savjetnik u Misiji SAD pri NATO zaključuje da je BiH napravila važan korak i da je NATO odgovorio konkretnom podrškom, zbog čega se nada da će ovakvih koraka biti i u budućnosti.

XS
SM
MD
LG