Dostupni linkovi

Tusk: Bez solidarnosti Poljske EU možda ne izdrži


Danas očiglednije nego ikad da je teško održati EU: Donald Tusk
Danas očiglednije nego ikad da je teško održati EU: Donald Tusk

Predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk upozorio je ne samo Poljsku već i ostale članice Evropske unije da je demokratija krhka stvar i da se ne igraju vatrom nacionalizama, populizama, autoritarnosti prema gradjanima lošim procenama vlada o svojoj snazi, jer će razbiti EU.

"Bez dobre volje i nedvosmislene solidarnosti Poljske, EU može da ne izdrži. Znam da to zvuči dramatično, ali danas je očiglednije nego ikad da je teško održati EU. To zahteva neprestanu brigu", kazao je Tusk u intervjuu koji je danas objavio poljski portal Onet.pl.

Tusk je kritikovao sve veći broj zvaničnika koji sa očiglednim zadovoljstvom govore da je EU došao kraj i upozorio da će sada nakon Bregzita porasti uloga Nemačke, a da će odgovornost za EU počivati u većoj meri nego do sada na svega nekoliko država članica.

"Proživljavam jako šta Pravo i Pravda radi sa institucijama koje su osnove liberalne demokratije, ali imam utisak da ćemo i to preživeti. To će se realtivno lako popraviti. Najviše me brine to plutanje Poljske u tom geopolitičkom sistemu ponovo prema periferiji, ka usamljenosti", rekao je Tusk.

Bivši poljski premijer sada predsednik Evropskog saveta nema iluzija da će neka država kao usamljeni heroj spasiti EU od nestabilnosti.

"Proćerdan je potencijal da Poljska igra značajniju ulogu preko jačanja veza sa Nemačkom i Francuskom. Za samo godinu dana tom antievropskom ili ne u potpunosti evropskom politikom i to je u današnjem nestabilnom svetu nešto što može da dovede možda ne za mesec dana, ali za godinu dana do dezintegracije EU", rekao je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta dodao je da su Poljaci jedan od najproveropskijih naroda i da Poljska geopolitički izmedju Nemačke i Rusije i Poljska van EU nema šanse da preživi.

"To je brutalna istina. Osudjeni smo da živimo na takvom mestu. Prvi put imamo šanse da na decenije bezbedno usidrimo Poljsku. Ko to ugrožava, ne zna šta čini. A ako zna šta čini biće proklet", rekao je Donald Tusk u intervjuu čije delove danas prenosi Onet.pl.

XS
SM
MD
LG