Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crna Gora: Osumnjičeni za terorizam još dva meseca u pritvoru


Hapšenja zbog sumnji u pripremu terorističkog napada tokom izborne noći u Podgorici

Državljani Srbije koji su osumnjičeni za planiranje terorističkog napada u Crnoj Gori na dan održavanja parlamentarnih izbora, 16. oktobra, ostaće još dva meseca u pritvoru.

Bratislav Dikić i još 14 osoba koje se terete za stvaranje kriminalne organizacije koja je bila spremna da izazove krvoproliće 16. oktobra, kako prenosi podgorički list Pobjeda, ostaće u pritvoru na osnovu odluke Apelacionog suda Crne Gore koji je odbio zahteve njihovih branilaca da se puste na slobodu.

Dikić se tereti da je, prema ranije skovanom planu, uz pomoć ruskih državljana na kraju izbornog dana 16. oktobra, trebalo da komanduje pristalicama opozicionog Demokratskog fronta (DF) na njihovom skupu ispred zgrade Skupštine Crne Gore, radi izazivanja nasilja, s krajnjim ciljem da se proglasi izborna pobeda opozicije.

Crnogorsko tužilaštvo raspisalo je medjunarodnu poternicu za trojicom državljana Srbije i dvojicom državljana Rusije, Predragom Bogićevićem, Nemanjom Ristićem, Milošem Jovanovićem, Eduardom Vladimirovičem Širokovim i Vladimirom Nikolajevičem, za koje se osnovano sumnja da su, pored Dikića i Aleksandra Sindjelića, imali ključnu ulogu u stvaranju kriminalne organizacije protiv ustavnog poretka Crne Gore.

Predstavnici pravosudja više puta pomenuli su da su u realizaciju terorističkog plana bili umešani i neki funkcioneri opozicionog DF.

Plan te kriminalne organizacije je bio da se napadne Skupština Crne Gore, da se iscenira sukob gradjana i crnogorske policije, da se likvidira Posebna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, kao i da se uhapsi, i najverovatnije, ubije premijer Milo Djukanović.

Crnogorski specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Milivoje Katnić ranije je izjavio da je pomenuta kriminalna organizacija pripremala "krvoproliće i užas" na dan parlamentarnih izbora.

"Crna Gora bi bila zavijena u crno da je plan uspeo", rekao je ranije Katnić.

Opozicija u Crnoj Gori osporava ove ocene i traži smenu Katnića.

XS
SM
MD
LG