Dostupni linkovi

Meron: U toku žalbeni postupak protiv Karadžića i Šešelja


Teodor Meron, Predsednik Mehanizma za međunarodne sudove
Teodor Meron, Predsednik Mehanizma za međunarodne sudove

Predsednik Mehanizma za međunarodne sudove sudija Teodor Meron izvestio je danas Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da je u toku žalbeni postupak u predmetima protiv Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja.

Žalbenom veću Mehanizma se dostavljaju žalbeni podnesci u predmetima Karadžić i Šešelj, kojima su zimus izrečene prvostepene presude, rekao je Meron u svom redovnom šestomesečnom obrahanju SB.

U saopštenju tog mehanizma, Meron je naveo da se očekuje da će pretpretresna konferencija na ponovljenom suđenju u predmetu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića biti održana u prvom tromesečju 2017. godine.

Meron je takođe naveo da je mehanizam tokom proteklih šest meseci ostvario značajan napredak na više polja, od rada na predmetima do razrađivanja regulatornog okvira.

"Od ukupno 214 sudskih odluka i naloga donesenih tokom izveštajnog perioda, skoro 40 odsto se odnosilo na zahteve za pristup poverljivim informacijama, što je jedan od brojnih načina na koje Mehanizam pruža podršku nacionalnim pravosudnim sistemima. Taj posao obavio je izuzetno mali broj zaposlenih u Sudskim većima", napomenuo je Meron.

Prema njegovim rečima, Mehanizam i dalje obavlja svoje ključne funkcije poput pružanja zaštite ugroženim svedocima.

Iako je Mehanizam u stanju da samostalno obavlja mnogo toga, takođe je zavisan od saradnje drugih.

"Mehanizam zavisi od saradnje država članica kada su u pitanju hapšenja preostalih optuženih koji su u bekstvu, izvršenje kazni, te iznalaženje rešenja za komplikovanu situaciju u kojoj se nalaze osobe koje su oslobođene krivice ili su puštene na slobodu, koje se trenutno nalaze u Aruši", naveo je Meron i pozvao sve države članice UN da podrže napore Mehanizma u vezi sa tim pitanjima.

XS
SM
MD
LG