Dostupni linkovi

Njemačka obavještajna služba: Rusija pokušava da destabilizuje Njemačku


Šef njemačke obavještajne službe BfV Hans-Georg Maassen
Šef njemačke obavještajne službe BfV Hans-Georg Maassen

Rusija pokušava da destablizuje njemačko društvo sa propagandom i sajber napadima uči opštih izbora koji će se održati u toj zemlji, objavila je njemačka obavještajna služba u četvrtak.

Ovo upozoreje BfV najeksplicitnija je javna tvrdnja do sada njemačke službe, o navodnoj kampanji Moskve u širenju dezinformacija i hakiranja na mete u najuticajnijoj zemlji EU i najvećoj evropskoj ekonomiji.

"Postoji sve više dokaza o pokušajima da se utiče na federalne izbore sljedeće godine" rekao je šef njemačke obavještaje službe BfV, Hans-Georg Maassen, navodeći posebno "rastuću agresivnost sajber špijunaže" protiv političkih subjekata u Njemačkoj.

Rusija je optužna i za hakiranje i objavljivanje email prepiski američkog Demokratskog nacionalnog komiteta, uoči američkih predsjedničkih izbora. Ali Moskva je snažno odbacivala bilo kakvu umiješanost u orkestrirane sajber napadne u stranim zemljama i uzvraćala sopstvenim optužbama na račun Zapada.

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je prošlog mejseca:

"Vjerujte mi, mi očekujemo sajber napade tokom izborne kampanje, svake izborne kampanje u Rusiji. Ti sajber napadi se takođe događaju i vjerujte mi, i iza tih desetina hiljada sajber napada nalaze se ljudi koji djeluju iz Njemačke baš kao i drugih evropskih zemlja".

Šef Njemačke službe BfV Maassen, je pak danas izarazio posebnu zabrinutost da glasači koji "uveliko koriste socijalne mreže mogu biti jako ranjivi na dezinformacije".

"Mi se plašimo da su ovdje formirane eho komore" dodajući da "automatsko formiranje mišljenja" preko botova može biti iskorišteno za širenje lažnih vijesti.

Medijske espoziture koje kontroliše ruska vlada i pro-ruski blogovi u Njemačkoj redovno izvaještavaju o zločinima koje navodno čine migranti u toj zemlji, povezujući incidente sa odlukom kancelarke Angele Merkel da dozvoli stotinama hiljada izbjeglica da uđu u Njemačku prošle godine.

Njemački političari bili su mete nedavnih hakerskih napada, za koji je Maassen rekao da bi mogao biti pokušaj sakupljanja informacija koje bi mogle biti iskorištene za njihovu diskreditaciju.

"Očekujemo dalje povećanje sajber napad u toku izborne utrke" rekao je on.

Njemačka još nije odredila datum za održavanje parlamentarnih izbora u 2017-toj, ali se očekuje da bi to moglo biti u septembru.

XS
SM
MD
LG