Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crnadak: Pokazaćemo da li smo istinski za EU


Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH

Evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva, Johanes Hahn, sutra u Sarajevo donosi Upitnik Evropske komisije. Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je sutrašnji dan nazvao jednim od najvažnijih na putu ka Evropskoj uniji.

"Sutrašnja posjeta Hahna u Sarajevo i predaja kataloga pitanja Evropske komisije je zapravo treći krupan događaj EU integracija. U BiH glavni vanjskopolitički i strateški cilj je članstvo u EU. Takav je stav u RS- u i u FBiH, kod naroda oba entiteta. Možemo reći da je 2016. bila uspješna za EU integracije", kazao je Crnadak na današnjoj pres-konfereciji.

On je dodao da će se u narednoj fazi evropskog puta BiH, koja počinje sutra, vidjeti koliko je važno da Mehanizam koordinacije funkcioniše.

"Upitnik koji će komesar Hahn uručiti sutra se odnosi na sve društvene oblasti. Upitnik sa svojom strukturom prati strukturu kasnijeg pregovaranja. Ovo je jedan veoma zahtjevan, težak i komplikovan posao. Dužni smo da dostavimo prevode zakona i drugih propisa. To je jedan količinski veoma veliki posao", pojasnio je ministar vanjskih poslova BiH.

BiH će imati šest mjeseci da odgovori na pitanja koja će vlastima u BiH sutra dostaviti Evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva, Johanes Hahn.

"Dobro bi bilo da 10. marta organizujemo jednu zajedničku sjenicu Vijeća ministara BiH, vlada RS i FBiH kao i predstavnika Brčko Distrikta. Ovo je vrijeme kada ćemo pokazati da li imamo istinsku opredjeljenost za EU", poručio je Crnadak.

Kako je rekao, naredna godina može biti još uspješnija za BiH kada su u pitanju Eu integracije.

"Ostvariti stabilan politički ambijent. To je osnovni preduslov za naredne korake. Kao najveći problem je izuzetno visok stepen korupcije. Naša Diplomatsko-konzularana (DKP) mreža nastavlja vrlo intenzivno raditi da obezbijedimo podršku za nastavak puta. Ali, to neće biti moguće bez kvalitetnih rezultata u BiH. U okviru ovih aktivnosti, iduće srijede ću u Banjaluci održati sastanak sa svim ambasadorima EU u BiH", rekao je ministar vanjskih poslova Igor Crnadak.

Izrazio je nadu da usaglašeni Mehanizam koordinacije nije samo običan papir već dogovor koji funkcioniše. O pitanjima koja budu sporna, a koja se tiču podataka iz popisa stanovništva koji nije prihvaćen u Republici Srpskoj, Crnadak je rekao da "dijelove koji se odnose na podatke iz popisa nećemo moći popuniti dok se ne dogovorimo".

Potvrdio je da će Hahn u Sarajevo stići sa 3.500 pitanja. O odnosima BiH i Hrvatske, Crnadak je izrazio očekivanje da će susjedna zemlja koja je članica EU nastaviti sa podrškom BiH.

"To je jedan od naših komšija. Mi smo do sada ulagali ogromne napore da razvijamo pozitivne odnose. Neke izjave koje su se čule u posljednjih nekoliko sedmica, nisu bile dobre i reagovali smo. Uvijek je bolje ići sa mirnijom retorikom, a sva pitanja rješavamo na sastancima. Takav princip sam dgovorio sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Davorom Ivom Stierom", kazao je Crnadak.

XS
SM
MD
LG