Dostupni linkovi

UN: Rusija i SAD 'dva različita pola' o Alepu


Jan Egeland, šef UN komisije za humanitarna pitanja
Jan Egeland, šef UN komisije za humanitarna pitanja

SAD i Rusija predstavljaju "dva različita pola" u pokušajima da dogovore uslove za evakuaciju iz pobunjeničkih oblasti Alepa, rekao je UN savjetnik za humanitarna pritanja Jan Egeland.

Egeland je rekao novinarima u Ženevi, u četvrtak, da mjeseci pregovaranja oko plana promoći nijesu proizveli ništa i da je sada sve na SAD i Rusiji da se dogovore oko evakuacije iz opkoljenog istočnog dijela Alepa.

Sirijski i ruski lideri odbacili su apele pobunjeničkih snaga i zapadnih sila za obustvu vatre u Alepu, već su i pojačali napade i kopnene i iz vazduha za preuzimanje cijelog grada.

Procjenjuje se da su pobunjenici od polovine novembra izgubili između 75 i 80 posto teritorije koju su držali pod kontrolom.

UN su saopštile da se u preostalom dijelu oblasti pod kontrolom pobunjenika u Alepu nalazi oko 8 000 boraca i oko još 200.000 civila.

Na marginama sastanka Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) u Hamburgu u Njemačkoj, američki državni sekretar, John Kerry rekao je da se "nada" postizanju sporazuma sa Rusijom oko Alepa, ali da još uvjek čeka "određene odgovore i instrukcije".

Kerry je sa novinarima razgovarao nakon dva sastanka sa ministrom vanjskih poslova Rusije, Sergejom Lavrovim 7 i 8. decembra.

XS
SM
MD
LG