Dostupni linkovi

Dačić: Srbija opredeljena za EU, regionalnu saradnju, dijalog s Prištinom


Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije
Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je na ministarskom sastanku OEBS u Hamburgu da je Srbija strateški opredijeljena za evropske integracije i prije svega zainteresovana za dalji razvoj regionalne stabilnosti kroz dijalog, mir i pomirenje.

"Moramo da budemo okrenuti budućnosti, ekonomskom i opštem prosperitetu, naročito po pitanju mladih, kao i sveobuhvatnijoj i plodotvornijoj saradnji na našem zajedničkom evropskom putu", rekao je Dačić.

On je naveo i da je Beograd "posvećen dijalogu s Prištinom koji se vodi pod pokroviteljstvom EU, kao i sprovođenju svih do sada postignutih dogovora, posebno onih u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština".

"Smatramo da je otvoren i iskren dijalog jedini put ka poboljšanju svakodnevnog života svih ljudi na Kosovu", navodi se u Dačićevom obraćanju prosleđenom medijima iz Ministarstva spoljnih poslova.

Na sastanku kojim se označava kraj nemačkog i početak austrijskog predsedavanja OEBS-u kao i izlazak Srbije iz Trojke OEBS-a, Dačić je rekao da je Srbija tokom protekle tri godine "imala čast i privilegiju da služi interesima Organizacije" koja se suočava sa brojnim izazovima, nerešenim konfliktima i pretnjama.

Govoreći o migrantskoj krizi Dačić je podsetio da se Srbija, kao zemlja koja se nalazi na zapadnobalkanskoj migracionoj ruti, "suočila sa preko 900.000 izbeglica i migranata koji su prešli preko njene teritorije od početka krize do danas, što predstavlja veliki teret za njene kapacitete".

On je dodao da "države učesnice treba da omoguće usvajanje dokumenta koji se zasniva na konsenzusu i koji bi poslao jasnu poruku o značaju ovog pitanja".

XS
SM
MD
LG