Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ambasada SAD upozorila na mogućnost nereda u Makedoniji u nedjelju


Američka ambasada u Skoplju

Ambasada SAD u Skoplju upozorila je u četvrtak američke državljane u Makedoniji da na dan parlamentarnih izbora, 11. decembra, izbegavaju masovne skupove, jer su mogući nemiri.

U američkoj ambasadi, kako prenose mediji, kažu da je to standardna procedura.

"Ovo je standardna poruka koja se objavljuje svuda u svetu i obaveza Ambasade je da obezbijedi da američki državljani budu svjesni da se 11. decembra održavaju izbori i da zbog toga može biti masovnih skupova koji nose rizike od nasilja", rečeno je za portal "Sakam da kažam".

U Makedoniji se u nedelju održavaju vanredni parlamentarni izbori, koji bi, prema očekivanjima, trebalo da doprinesu rješavanju političke krize, koja je počela na proleće 2014. kada je opozicija optužila vlast da je pokrala izbore.

Na izborima učestvuje pet koalicija, među kojima dve najveće predvode VMRO DPMNE i Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), kao i šest partija koje izlaze samostalno.

Predizborna kampanja koja je počela 21. novembra trajaće do petka, 9. decembra, u ponoć, kada počinje predizborna tišina. Na izborima u šest izbornih jedinica u Makedoniji bira se 120 poslanika, dok sedma izborna jedinica, za inostranstvo, daje do tri poslanika.

Na biračkom spisku za prijevremene parlamentarne izbore nalazi se 1.784.416 građana, od kojih 1.531.368 živi u Makedoniji, dok su 230.122 na posebnom spisku, jer se smatra da su na privremenom radu u inostranstvu, ali mogu da biraju gdje će glasati

XS
SM
MD
LG