Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Grčkoj generalni štrajk i demonstracije


Demonstracije u Grčkoj, ilustrativna fotografija

Širom Grčke u toku je 24-časovni generalni štrajk na poziv sindikata i javnog i privatnog sektora protiv novih mera štednje, dok hiljade ljudi demonstriraju u centru Atine.

Štrajk je omeo javni gradski prevoz i nastavu u državnim školama, zaustavljeni su brodovi i železnički saobraćaj, a državne bolnice primaju samo hitne slučajeve, javljaju strane novinske agencije.

Protest je posledica uslova iz ovonedeljne odluke poverilaca pod kojima odobravaju pomoć Grčkoj, mada uz niz kratkoročnih mera za olakšavanje otplate državnog duga. Te nove mere Skupština Grčke treba da odobri predstojećeg vikenda, na zahtev poverilaca.

Vlada i dalje pregovara s poveriocima o tom novom nizu "reformi" za smanjenje državnih rashoda, tako što će se ukinuti zakonska zaštita radnih mesta u privatnom sektoru, olakšati otpuštanje i otežati položaj gradjana koji imaju hipotekarne kredite. Te promene su deo uslova poverilaca da bi nastavili da isplaćuju kreditnu pomoć u okviru trećeg takvog "paketa" od 2010. godine.

Grčka zavisi od kreditne pomoći od kada zbog prezaduženosti ne može da se zadužuje na medjunarodnom tržištu obveznica, zbog duboke finansijske krize posle nekoliko decenija lošeg fiskalnog upravljanja i prekoračenja potrošnje. U zamenu za kreditnu pomoć, država mora da sprovodi "sveobuhvatne reforme", uključujući veliko smanjenje plata i penzija, i oštro povećanje poreza.

Te mere i kriza su zbrisale četvrtinu grčke ekonomije i nezaposlenost podigle iznad 23 odsto.

Današnji generalni štrajk je tek drugi ove godine, a kao ni proletos, ni danas ne rade novinari, te na kioscima nema novina, niti vesti na radiju i televiziji.

"Odgovaramo na represivnu štednju, siromaštvo i bedu..., ponovo suočeni sa apsurdnim zahtevima poverilaca - EU i MMF-a", piše u proglasu najvećeg udruženja sindikata, GSEE koje okuplja zaposlene u privatnom sektoru.

Državni budžet za 2017. godinu, koji bi državi trebalo da donese prihod od još 1,07 milijardi evra novih poreza, mora u Skupštini da bude odobren najkasnije u noći izmedju subote i nedelje, zahtevaju poverioci.

Novi porezi pogadjaju svakoga: vlasnike putničkih automobila, korisnike telefona, gledaoce TV, kupce goriva svih vrsta, duvana, kafe, piva.

Uporedo, javna potrošnja treba da se 2017. godine smanji za 5,7 milijardi evra.

Sindikati kritikuju mogućnost dalje privatizacije državne imovine, planirane za iduću godinu, od koje se očekuju 2,0 milijarde evra, od čega 1,2 milijarde od prodaje regionalnih aerodroma.

Po najnovijim podacima Evropske komisije, javni dug Grčke bi ove godine trebalo da dostigne 315 milijardi evra, ili 180 odsto BDP.

U utorak vlada Aleksisa Ciprasa uspela je da nakratko odbaci pritisak kreditora da i posle 2018. godine uvodi nove mere štednje koje su joj 2015. godine bile nametnute trogodišnjim planom pomoći, trećim od 2010. godine.

XS
SM
MD
LG