Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Plenković formira komisiju za simbole totalitarnih režima


Razumijemo i shvatamo osjetljivost određenih simbola istaknutih na grbu udruženja: Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je danas da će u narednim sedmica pronaći način na koji će se zvanični Zagreb odrediti prema pitanju spomen-ploče HOS-a u Jasenovcu, na kojoj je uklesan ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Uoči sednice vlade, Plenković je, naime, rekao da to izvršno telo poštuje i izražava pijetet prema svim žrtvama logora Jasenovac, kao i poginulim braniteljima HOS-a.

"Razumijemo i shvatamo osjetljivost određenih simbola istaknutih na grbu tog udruženja... Praksa dosadašnja bila je takva da su odobravani od različitih nivoa vlasti, u saglasnosti s ministarstvima. Kada je riječ o simbolima totalitarnih sistema, različita je sudska praksa. Osnovaćemo povjereništvo, koje bi trebalo na racionalan, staložen način razmotriti odgovarajuće institucionalne i zakonske okvire kako bi se u pluralističnoj atmosferi društvo odredilo prema simbolima totalitarnih režima", rekao je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

Premijer Plenković je ukazao i da ovakve, kako je rekao, provokacije neće vladu udaljiti od osnovnog rada i programa vlade".

"U nedeljama koje će uslediti pronaćićemo način na koji ćemo se odrediti prema ovom pitanju", rekao je premijer.

XS
SM
MD
LG