Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Južna Koreja: Parlament pokrenuo postupak opoziva predsednice države


U slučaju da parlament izglasa opoziv, Ustavni sud ima rok od 180 dana da formalno razreši funkcije Park Geun-Hje

Opozicija u Južnoj Koreji formalno je danas u parlamentu, u kojem ima većinu, podnela predlog za opoziv predsednice Park Geun-Hje zbog istrage protiv njene prijateljice i savetnice Čoi Sun-sil, čime je zvanično počela procedura njenog smenjivanja sa funkcije.

Poslanici bi o predlogu trebalo da glasaju u roku od 72 časa od njegovog podnošenja.

Glasanje o opozivu predsednice bilo je predviđeno za petak, ali je odloženo pošto je predsednica izjavila da će se sama povući sa funkcije.

Analitičari veruju da opozicija, koja zajedno sa nezavisnim poslanicima u parlamentu ima 171 od ukupno 300 poslaničkih mesta, raspolaže sa dovoljno poslanika da bi predlog o opozivu mogao biti usvojen, ali je za to potrebna dvotrećinska većina.

U slučaju da parlament izglasa opoziv, Ustavni sud ima rok od 180 dana da formalno razreši funkcije Park Geun-Hje ili da donese odluku o ponovnom uspostavljanju njenih predsedničkih ovlašćenja.

Premijer Kim Bjong-džun ostaće na funkciji do konačne odluke Ustavnog suda.

U Seulu više od mesec dana traju protesti na kojima su gradjani tražili od predsednice da podnese ostavku zbog optužbi da je omogućila svojoj savetnici i prijateljici Čoi Su-sil da, iako nije imala zvaničnu funkciju, koristi svoj uticaj i primora kompanije da doniraju milione dolara dvema fondacijama koje je kontrolisala.

XS
SM
MD
LG