Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Savet bezbednosti UN o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom


Očekuje se da će u redovnom izveštaju biti ponovljene zamerke da Srbija ne sarađuje sa Tribunalom

Savet bezbednosti UN razmatraće danas izveštaj o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom koji podnose predsednik suda Karmel Ađijus i glavni tužilac Serž Bramerc.

Očekuje se da će u redovnom izveštaju biti ponovljene zamerke da Srbija ne sarađuje sa Tribunalom jer nije sprovela naloge za hapšenje troje članova Srpske radikalne stranke, optuženih za nepoštovanje suda.

Nalog za hapšenje Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015. godine, ali po njemu ni do danas nije postupljeno. Haški tribunal je 5. oktobra izdao a 29. novembra obelodanio međunarodni nalog za njihovo hapšenje

Ađijus i Bramerc su i u prošlom redovnom izveštaju Savetu bezbednosti UN, juna ove godine, ocenili da Srbija odbija da sarađuje i izruči troje radikala. Tu ocenu je ponovio predsednik Tribunala i u pisanom izveštaju Generalnoj skupštini UN početkom novembra, navodeći da je Srbija "skrenula sa puta pune saradnje" sa sudom u Hagu.

Viši sud u Beogradu odlučio je ranije ove godine da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje troje radikala, zato što zakon Srbije o saradnji s Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i za nepoštovanje suda.

XS
SM
MD
LG