Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izetbegović: U Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam


Bakir Izetbegović

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je danas da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović preuveličala broj povratnika iz tzv. Islamske države u BiH, navodeći i da u Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam.

Izetbegović smatra da su izjave Kitarović neodmerene i da bi trebalo više da vodi računa o njima.

On takođe ističe da bi svi lideri u regionu trebalo dva puta da razmisle pre nego što se upuste u komentarisanje situacije i problema u susednim državama, prenosi Fena.

"I u Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam, i Hrvati odlaze na strana ratišta poput ukrajinskog, u Jasenovcu je otkrivena spomen-ploča s nacističkim pozdravom, javnost se čudila nekim fotografijama s ekstremističkim barjacima, pa smo mi iz BiH izbjegavali da takve pojave komentarišemo...Nadam se da će predsjednica Grabar-Kitarovic ubuduće postupiti tako, odnosno brinuti o vlastitom dvorištu a nama prepustiti brigu za naše", kazao je Izetbegovic.

On zamera Grabar-Kitarovic da je pokazala nepoštovanje prema Bosni i Hercegovini i njenom rukovodstvu, kaže Izetbegović i dodaje da nije dobro BiH nazvati neemancipovanom zemljom, komentarisati odevanje Bošnjaka i Bošnjakinja, preuveličavati problem tzv. islamskog ekstremizma u BiH, recimo dodavati dvije nule na broj povratnika sa stranih ratišta...

"Sa sirijskog ratišta se vratilo 46 osoba iz BiH dakle, par desetina a ne par hiljada kako je to ustvrdila predsednica Hrvatske. U prošloj godini nije zabeležen nijedan odlazak na strano ratište iz BiH. Naše službe sigurnosti aktivno se i uspešno nose s ovim problemom, razmjenjuju podatke i iskustva s nadležnim službama, ukljucujuci i one u Hrvatskoj", rekao je Izetbegović.

XS
SM
MD
LG