Dostupni linkovi

Mektić: Hrvatskoj uvek treba politika konflikta


Dragan Mektić

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine, Dragan Mektić negirao je danas navode iz Hrvatske da se u BiH vratilo nekoliko hiljada islamskih ekstremista, dodajući da Hrvatskoj "uvek treba politika konflikta".

Mektić je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da "problem ekstremizma postoji u BiH, ali i u celom regionu".

On je rekao da nisu tačne informacije koje je iznela hrvatska predsednica Kolinda Grabar - Kitarović da se u BiH vratilo nekoliko hiljada islamskih ekstremista, koji su se u Siriji i Iraku borili na strani Islamske države.

"Hrvatskoj treba politika konflikta. Posle Srbije na red je došla BiH. Hrvatska temelji odnose na insinuacijama i netačnim informacijama. Izveštaj Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa) o kojem Grabar - Kitarović govori ne postoji", kazao je Mektić.

Grabar - Kitarović je rekla ove nedelje da Hrvatska obaveštajna služba poseduje "dramatičan" izveštaj Sipe, koji govori o BiH kao "vehabijskom žarištu".

Ministar bezbednosti BiH rekao je da se Hrvatska "sveti" BiH zbog hapšenja bivših pripadnika Hrvatskog veća odbrane u Orašju, osumnjičenih za ratne zločine.

"Hrvatska se sveti BiH zbog slučaja Orašje. Neka hrvatska predsednica pogleda istini u oči kad su u pitanju žrtve u Jasenovcu", istakao je Mektić.

Mektić je rekao da ne želi biti deo EU, ako je Hrvatska predstavlja. "Ako Hrvatska predstavlja EU, dabogda ja nikad ne otišao u nju", naveo je on.

On je rekao da je iz BiH na ratište u Siriji otišlo 226 osoba, da ih je tamo trenutno 115, jer ih je poginulo 65, a vratilo ih se 45.

"U poslednjih pola godine nije bilo nijednog odlaska iz BiH na sirijsko ratište", dodao je ministar bezbednosti BiH.

XS
SM
MD
LG