Dostupni linkovi

Tužioci zatražili doživotnu kaznu za Ratka Mladića


Ratko Mladić
Ratko Mladić

Tužioci na procesu Ratku Mladiću zatražili su danas od sudija Haškog tribunala da mu izreknu kaznu doživotnog zatvora zbog genocida i drugih zločina nad Bošnjacima i Hrvatima tokom rata u BiH.

Zastupnici optužbe tvrdili su, u završnoj reči da su dokazali krivicu komandanta Vojske Republike Srpske Mladića (74) za genocid u Srebrenici; progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Odbacujući tvrdnju odbrane da Mladić "nije dao naređenja da civili budu snajperisani", zastupnik optužbe Adam Veber je podsetio da je sam Mladić 1995. priznao komandantu UNPROFOR-a Rupertu Smitu da su snajperski napadi pojačani.

Tvrdnju odbrane da je Vojska RS "samo reagovala" na napade Armije BiH iz Sarajeva, tužilac je nazvao "lažnom".

Veber je rekao i da je tvrdnja odbrane da je ABiH počinila većinu napada na civile u Sarajevu "bez osnova, odnosno zasnovana na nepostojećim dokazima".

Nalaz balističkog veštaka odbrane Zorice Subotić da su dve eksplozije na pijaci Markale izazvale podmetnute mine, tužilac je odbacio kao "teoriju zavere".

Veber je rekao da odbrana nastoji da Mladića prikaže kao "herojskog spasioca" civila, tvrdnjom da je obezbedio "dobrobit" stanovništva. "Ništa ne može biti dalje od istine", ocenio je on.

Odbacujući tvrdnju odbrane da je Mladić više puta nudio "demilitarizaciju Sarajeva" i da ukloni tešku artiljeriju oko grada, Veber je kazao da je to ponudio tek pod pretnjom NATO bombardovanja, posle prve eksplozije na pijaci Markale, u februaru 1994.

Suđenje generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću počelo je u maju 2012. godine.

On je godinu dana ranije, nakon 12 godina skrivanja, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

XS
SM
MD
LG