Dostupni linkovi

EK kaznila tri banke zbog manipulacija kamatama


Predsednik EK Žan Klod Junker
Predsednik EK Žan Klod Junker

Regulatorna tela Evropske komisije kaznila su danas banke JPMorgan, HSBC i Kredi Agrikol (Credit Agricole) ukupnom kaznom od 485 miliona evra zbog dogovaranja da manipulišu visinom kamatnih stopa.

Komesarka EU za zaštitu konkurencije Margarete Vestager rekla je da su banke ilegalno razmenjivale osetljive informacije i dogovarale se da bi ostvarile profit na tržištu sa specijalizovanim finansijskim proizvodima. EU je kaznila banku Džej-Pi Morgan Čejs (JP Morgan Chase) sa oko 337 miliona evra, francuski Kredi Agrikol (Credit Agricole) sa 114 miliona evra, i HSBC s sedištem u Londonu, sa 33 miliona evra.

Pre tri godine evropska regulatorna tela za zaštitu konkurencije odredila su kazne od ukupno 1,04 milijardi evra bankama Barklis (Barkley's), Dojče bank (Deutsche Bank), Rojal Benk of Skotland (Royal Bank of Scotland-RBS), i Sosijete Ženeral (Societe Generale) u okviru istog tog slučaja.

Slučaj je vezan za manipulaciju finansijskim ugovorima vezanim za referentnu evropsku medjubankarsku kamatnu stopu Euribor, u periodu od 2005. do 2008. godine.

XS
SM
MD
LG