Dostupni linkovi

Priština protestuje zbog izgradnje 'zida' na severu


Ministarka za dijalog u Vladi Kosova, Edita Tahiri, je na hitnom sastanku u utorak sa vladinom Radnom grupom o sprovodjenju Briselskog sporazuma izrazila zabrinutost u vezi ilegalnog podizanja jednog zida u blizini Ibarskog mosta u severnom delu Mitrovice što je, kako je rekla, u suprotnosti sa Briselskim sporazumom.

Kako je rekla, izgradnja zida može imati destabilizirajuće poslediceu tom delu.

„Izgradnja ovog zida je nelegalna radnja i u suprotnosti sa Briselskim sporazumom o revitalizaciji Ibarskog mosta, i kao takav, biće srušen. Vreme zidova je prošlo, sada je vreme slobodnog kretanja“, izjavila je Tahiri.

Novi zid u Severnoj MItrovici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Kako je saopšteno, predstavnici nadležnih institucija jutros su poduzeli prve mere. Policija Kosova je ispitala lokaciju gde je postavljen zid, dok je Ministarstvo prostornog planiranja poslala inspektore na teren, gde se inace radi na renoviranju mosta.

Na sastanku su dogovorene i zakonske mere Vlade za hitan prekid izgradnje ovog zida i poništavanje bilo koje druge radnje koja je u suprotnosti sa zakonima Kosova i Briselskim sporazumom. Tahiri je o ovome obavestila i EU, navodeći da se ovakvo ponašanje diriguje iz Beograda putem paralelnih opštinskih struktura.

Kosovski demokratski institut izrazio je zabrinutost zbog, kako su rekli, devijacije od usaglašenog projekta u Briselu o revitalizaciji mosta u Mitrovici, tako što je na severnoj strani izgrađen zid.

KDI pozvao je Vladu Kosova da izbliza prati sprovodjenje sporazuma, i da što pre razjasni situaciju i poduzme mere kako bi ovaj projekat služio slobodnom kretanju građana.

„Mitrovački most treba da služi ujedinjenju građana koji žive na dve strane grada. Neprihvatljiva je svaka podela, uključujući i ovaj zid. Takva dela stvaraju konfuziju kod građana, bude osećaj nesigrunosti i straha i dovodi u pitanje kredibilitet ovog procesa“, navodi se u saopštenju.

Goran Rakić, gradonačelnik Severne Mitrovice, saopštio je srpskim medijima da se ne radi o zidu već o izgradnji šetališta, odnosno o potrebi nivelizacije terena.

XS
SM
MD
LG