Dostupni linkovi

Vukajlović nakon obustavljanja istrage za zloupotrebe vakcina: Prošli smo golgotu


Satisfakcija koju bih ja želela da vidim, nije predviđena zakonom: Vukajlović
Satisfakcija koju bih ja želela da vidim, nije predviđena zakonom: Vukajlović

„Tužilaštvu je trebalo pet godina i tri meseca da donese odluku koja je bila jasna od početka“, rekla je za RSE bivša direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlane Vukajlović, povodom odluke Višeg tužilaštva u Beogradu da odustane od daljeg krivičnog gonjenja nje i još troje okrivljenih za zloupotrebu položaja prilikom nabavke vakcina protiv takozvanog svinjskog gripa (AH1N1) 2009. godine.

Tužilaštvo je, kako je potvrdila portparolka tužilaštva Tatjana Sekulić, odustalo usled nedostatka dokaza.

„Mi smo praktično prošli golgotu, pet godina se protiv nas vodi postupak. Ja sam provela osam i po meseci u pritvoru, bez ikakvog razloga optuženi smo za nešto što na kraju krajeva, nije ni krivično delo“, rekla nam je Vukajlović.

„Ovde je Tužilaštvo dalo obrazloženje, odnosno portparol Tužilaštva, da je odustalo usled nedostatka dokaza, što je u principu fraza koju oni koriste u ovakvim slučajevima. Suština je ono što sam ja rekla – ne radi se uopšte o dokazima, nego se radi o tome da ono što napisano u optužnici samo po sebi ne predstavlja krivično delo iako je tako nazvano, nego predstavlja praktično postupanje svih nas koje smo mi morali da sprovedemo u skladu sa zakonom“.

Optužnicu protiv četvoro optuženih, podiglo je 2012. Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, navodeći da je nabavkom vakcina budžet oštećen za 1,25 miliona evra.

Osim Svetlane Vukajlović, na sudu su se našli i Smiljka Mileusnić Adžić, bivša direktorka "Jugohemije", direktor "Detapa" Ljubomir Pavićević i Vladimir Gravara iz "Jugohemije farmacija".

Optužnici je prethodila Istraga koja je pokrenuta u septembru 2011. godine, kada su uhapšeni Vukajlovićeva, Pavićević i Gravar. Tri meseca kasnije iza rešetaka se našla i Mileusnićeva, koja je u pratnji advokata došla u sud, po pozivu istražnog sudije.

Istragu protiv Vukajlovićeve i ostalih najpre je sprovelo Tužilaštvo za organizovani kriminal, a potom se ispostavilo da je za taj slučaj navodno nadležno Više javno tužilaštvo u Beogradu.

„Oni su osam meseci kao nenadležni vodili postupak, određivali pritvor, da bi na prvom ročištu sud sam konstatovao da nije nadležan i spustio to na Viši sud“, rekla je Vukajlović.

„Satisfakcija koju bih ja želela da vidim, nije predviđena zakonom. Volela bih da neko zaista odgovara za sve što je učinjeno. Od početka priče, bilo je jako puno kršenja ljudskih prava, nepoštovanja zakona od strane najviših državnih organa, velikog medijskog pritiska...“, kaže Svetlana Vukajlović.

Ona ističe i da će troškovi petogodišnjeg postupka, advokata, branioca biti prilično veliki i da će to morati da se plati iz budžeta a, kako kaže, “niko neće biti pozvan na odgovornost za tu štetu nanesenu državi koja će, u krajnjoj liniji, biti veća od onoga što se nama izmišljenom optužnicom stavlja na teret. To je taj nonsens o kome se, naravno, ne priča“.

XS
SM
MD
LG