Dostupni linkovi

Verbalni rat Bijele kuće i Trumpa oko predsjedničkih aviona


Letjelica Boeing 747, jedan od dva aviona koji prevozi američke predsjednike
Letjelica Boeing 747, jedan od dva aviona koji prevozi američke predsjednike

Bijela kuća je saopćila da ne zna odakle novoizabranom predsjedniku SAD Donaldu Trumpu podatak da novi predsjednički avion košta više od četiri milijarde dolara.

"Neki od statističkih podataka koji su navedeni izgleda da ne odražavaju prirodu finansijskog aranžmana između 'Beoinga' i Ministarstva odbrane", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest novinarima, prenosi Reuters.

Trump je ranije pozvao vladu da otkaže kupovinu novog predsjedničkog aviona koji proizvodi "Beoing" zbog toga što je, kako je rekao, previše skup.

"Boeing" proizvodi novi 747 za buduće predsjednike, ali mu je cijena van svake kontrole - više od četiri milijarde dolara. Otkažite porudžbinu!", napisao je Trump na Twitteru, prenijela je britanska agencija.

Nešto kasnije Trump je novinarima u New Yorku rekao da je smiješno kako "Boeing" određuje cijene.

"Želimo da 'Boeing' zaradi mnogo novca, ali ne toliko", kazao je Trump, koji će zvanično stupiti na dužnost predsjednika SAD 20. januara 2017.

"Boeing" za sada nije komentirao Trumpovu izjavu.

"Air Force 1" je jedan od najvidljivijih simbola SAD, primjećuje britanska agencija, dok je na interent stranici kompanije "Boeing" navedeno da američki predsjednici koriste njene avione od 1943. godine.

XS
SM
MD
LG