Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU zatvorila stranicu loših odnosa sa Kubom


Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini u Havani, mart 2015.

Evropska unija (EU) formalno je danas "zatvorila stranicu" loših odnosa sa Kubom stavljanjem van snage akta iz 1996. godine kojim je bio predviđen niz uslova za normalizaciju odnosa sa tom zemljom, posebno u oblasti poštovanja ljudskih prava.

Savet EU saopštio je da je ukinuo "Akt o zajedničkoj poziciji zemalja EU prema Kubi iz 1996. godine", navodeći da će tako biti otvoreno "novo poglavlje u odnosima sa Havanom".

Odluka o normalizaciji odnosa EU i Kube usledila je deset dana posle smrti bivšeg kubanskog lidera Fidela Kastra i u jeku procesa približavanja Havane i Vašingtona, koji je u martu ove godine započeo odlazeći predsednik SAD Barak Obama.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini rekla je krajem septembra da će predložiti Savetu EU da ukine Akt o zajedničkoj poziciji iz 1996. godine, koji se smatrao "tačkom kulminacije" tenzije u odnosima Unije i Kube.

Zamenik kubanskog ministra spoljnih poslova Abelardo Moreno ocenio je da je "neophodno da taj relikt prošlosti, suprotan principima jednakosti, reciprociteta i poštovanja, bude potpuno ukinut".

Vlada u Havani podsetila je da je uvek dosledno odbacivala Akt o zajedničkoj poziciji EU prema Kubi zbog njegovog "selektivnog i diskriminatornog karaktera i tendencije mešanja u unutrašnja pitanja Kube".

XS
SM
MD
LG