Dostupni linkovi

Grčki sud odobrio izručenje trojice turskih oficira


QUIZ, Athens, the first European city of culture 1985
QUIZ, Athens, the first European city of culture 1985

Grčki sud je danas odobrio izručenje trojice turskih oficira koji su pobjegli u Grčku poslije neuspjelog puča u julu, dan pošto je odbačen zahtjev Turske za izručenje trojice drugih oficira iz te zemlje.

Njih trojica, kao i još pet turskih oficira koji su s njima helikopterom pobjegli u Grčku, negiraju umiješanost u puč i pokušaj ubistva predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Apelacioni sud u Atini odobrio je zahtjev Turske za izručenje tri osobe iz grupe koje su optužene za učestvovanje u puču, a očekuje se da će oni uložiti žalbu.

Grčki sud odbio je u ponedjeljak zahtjev Turske za izručenje trojice drugih turskih oficira koji su pobjegli u Grčku poslije pokušaja puča, uz ocjenu da bi njihov život bio u opasnosti, navela je agencija Frans pres.

Po grčkom zakonu, konačnu odluku o zahtjevima o izručenju donosi Ministarstvo pravde.

Osam oficira sletjelo je helikopterom u Aleksandrupolis, grad blizu grčko-turske granice, 16. jula, nekoliko sati poslije pokušaja puča u Turskoj.

Rekli su da strahuju za svoje živote, mada nisu učestovali u pokušaju puča i odmah su zatražili azil u Grčkoj, dok je Ankara tražila njihovo izručenje.

XS
SM
MD
LG