Dostupni linkovi

Mektić demantovao natpise o BiH kao središtu vehabizma


Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić demantovao je danas pisanje zagrebačkog “Večernjeg lista” kako je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u svom izvještaju navela da Bosna i Hercegovina postaje središte vehabizma.

Mektić je naveo da SIPA nije izdala takav dokument, te da je sve izmišljeno.

Mektić je kazao da je potrebno utvrditi da li je te informacije izmislila Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) Hrvatske ili “Večernji list”.

Tekst pod nazivom "Tajne službe: BiH postaje centar islamskih ekstremista, mijenja se kulturološka slika Sarajeva" objavljen je u "Večernjem listu", a na osnovu, kako je navedeno, izvještaja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pod nazivom "Žarište vehabijsko-selefijskog prisustva u BiH “.

" Mislim da je neprimjereno ono što su uradili SOA ili Večernji list. Pozivam, javno, direktora SOA-e da se oglasi i odgovori na pitanje otkud im te informacije. Dokument i informacije SIPA-e su izmišljeni, SIPA nikada nije izdala ovaj izvještaj i nije ga pravila, pogotovo pod naslovom koji je naveden. Sve je lažno i namješteno", izjavio je Mektić na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG