Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prihvaćen zahtjev Kluba Bošnjaka o Danu RS-a


Skupština RS, ilustrativna fotografija

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (RS) utvrdilo je danas da je prihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka, koji se odnosi na Zakon o Danu RS-a, jer su ispunjene procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o povredi vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Međutim, u odnosu na zahtjev koji se tiče zaključka u vezi sa Zakonom o Danu RS-a, a kojim Narodna skupština obavezuje Vladu da izvrši usklađivanje Zakona o praznicima RS-a u dijelu koji se odnosi na ispoljavanje vjerskih sloboda, Vijeće je donijelo rješenje da isti zahtjev nije prihvatljiv.

“S obzirom, naime, da osporeni Zaključak ne sadrži pravnu normu opšteg karaktera, već da se njime izražava opredjeljenje Narodne skupštine u pogledu određenog pitanja političke prirode, Vijeće je ocijenilo da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnost osporenog zaključka s odredbama Ustava o zaštiti vitalnih interesa konstitutivnih naroda”, saopšteno je iz Ustavnog suda RS-a.

Klub Bošnjaka je 2. novembra stavio veto na ovaj zakon, kao i zaključke usvojene uz Zakon o Danu RS-a, jer ne prihvataju 9. januar kao Dan RS-a.

Ukazali su i da predlagač zakona ne priznaje presudu Ustavnog suda BiH koji je utvrdio da je 9. januar neustavan kao Dan RS-a.

U Klubu Bošnjaka su izričiti da za pripadnike tog naroda 9. januar kao praznik nikada neće biti prihvatljiv.

Narodna skupština RS-a je, bez prisustva poslanika iz reda bošnjačkog naroda, 25. oktobra na posebnoj sjednici, usvojila Zakon o Danu RS-a, po hitnom postupku i obavezala Vladu da izvrši usklađivanje Zakona o praznicima u dijelu koji se odnosi na ispoljavanje vjerskih sloboda.

U Zakonu o Danu RS-a se navodi da se na osnovu potvrđene volje građana RS-a 9. januar utvrđuje kao Dan RS-a koji se obilježava i praznuje kao sekularni praznik, a definiše se i da Vlada RS-a svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana RS-a.

XS
SM
MD
LG