Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Poljski vrhovni sud: Polanski neće biti izručen SAD


Sklonište u Poljskoj: Roman Polanski

Poljska je danas definitivno odbila da izruči režisera Romana Polanskog u SAD koje ga gone za silovanje maloletnice pre četiri decenije, pošto je kasacionu žalbu tužilaštva odbio poljski Vrhovni sud.

"Žalba je pravno neosnovana", presudio je danas Vrhovni sud kao poslednja instanca kod koje su nove poljske konzervativne vlasti pokušavale da izmene pravosnažnu presudu s kraja oktobra prošle godine da je izručenje nedopustivo.

"Da je u pitanju prosečni gospodin Kovalski, učitelj, lekar, majstor, moler, uveren sam da bi već davno bio izručen. A Polanskog brani krem društva i neki liberalni mediji. Da li to znači da izuzetni umetnik sme da siluje i vrši druge okrutne zlocine a obični Kovalski treba da bude surovo kažnjen? Smatram da zakon mora da važi za sve", objasnio je u maju ministar pravde, istovremeno glavni tužilac Zbignjev Žobro zašto preduzima poslednji mogući korak da Polanskog ipak izruči i ulaže žalbu.

Polanskog američke vlasti ne prestaju da gone po celom svetu za silovanje maloletnice jer po američkim zakonima, za razliku od poljskih to krivično delo ne zastareva, a 83-godišnji režiser izbegava, posle hapšenja u Švajcarskoj 2009. godine sve zemlje koje bi mogle da izadju u susret SAD i izruče ga. Polanski je u Poljsku, čije državljanstvo ima uz francusko, decenijama dolazio inkognito, plašeći se izručenja, a prvi put se pojavio javno u jesen 2014. godine na svečanom otvaranju Muzeja poljskih Jevreja u Varšavi, pošto je dobio od tadašnje vlade pravnu analizu da je izručenje nedopustivo.

Sud u Krakovu isto kao i ta analiza odbio je da izruči Polanskog zato što je krivično delo prema poljskim zakonima nakon četiri decenije zastarelo, režiser je već proveo deo kazne u zatvoru u SAD odmah nakon silovanja, tri meseca u švajcarskom zatvoru, a kasnije 10 meseci u kućnom pritvoru, kada su SAD 2009. tražile da ga izruče švajcarske vlasti što su one na kraju odbile.

Prošlogodišnja pravosnažna presuda uzela je u obzir i to da Sama Samanta Gejli koja je 1977. godine, kada je u holivudskoj vili silovao Polanski, imala 13 godina, odavno više ne traži da režiser bude kažnjen jer je sa njom postigao sporazum o odšteti, a deo eventualne kazne izdržao u zatvoru.

XS
SM
MD
LG