Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Batić: Gardisti ubijeni, tražićemo saslušanje Vuka Jeremića


Vojni objekat Karaš

Advokatica porodica dvojice ubijenih gardista 2004. godine u Topčideru Olgica Batić izjavila je danas da će tražiti novu rekonstrukciju događaja u kasarni na Topčideru, kao i saslušanje tadašnjeg savetnika predsednika Srbije Vuka Jeremića, koji je o ubistvu obavestio načelnika Generalštaba Branka Krgu.

Batićeva je je rekla da Krga tog dana nije bio u Srbiji.

"Malo je čudno da kabinet predsednika države pre načelnika Generalštaba saznaje o tom događaju", rekla je Batićeva.

Na insistiranje voditelja da kaže kakve veze sa tim događajem ima Andrićev venac, ona dodaje.

"To je Vuk Jeremić, on je javio. I to je Krga rekao da mu je simptomatično kako se on o tako nečem obaveštava preko savetnika predsednika. I ja se pitam. Predložili smo da Vuk Jeremić bude saslušan, ali tužilaštov to do sada nije uradilo".

Jeremić je služio civilni vojni rok u Kabinetu tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović su nađeni mrtvi pre 12 godina, posle pucnjave u krugu tajnog vojnog objekta "Karaš" u Beogradu.

Inače, forenzička analiza u 3D tehnologiji, koja je Batićevoj osnov za zahtev da se ponovo obavi rekonstrukcija događaja, biće prikazana danas na konferenciji za novinare u Beogradu.

Slučaj Topčider: Teranje zločina u zaborav
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:27:02 0:00


Batićeva za TV Pink kaže da ova analiza ukazuje na zaključke koji su suprotni onim koje je svojevremeno uradila vojna komisija.

Činjenica je, kaže, da gardisti nisu imali međusobni kontakt i da je jasno da je gardiste ubila treća osoba.

Ona je podsetila da tokom istrage nisu izuzeti trgovi DNK analize, ali da će oštećeni predložiti izvođenje niza radnji i dokaza, praktično novu rekonstrukciju događaja.

"Ne znam što se ovde komplikuje čitava situacije jer postoji dovoljno materijalnih dokaza da se pređe u novu fazu", rekla je Batićeva.

Ponovila je da je gardiste ubila treća osoba, te da je reč o NN licu.

Batićeva kaže da će vršiti pritisak na pravosudne organe da se ide dalje, ali je primetila i da kada god se obrate tužilaštvu ili nadležnim institucijama u vezi sa nekim pitanjima i predlozima, ne dobijaju odgovore ni pisane ni usmene.

Otac ubijenog gardiste Dražena Milovanovića, međutim, kaže da je vojnike ubila, kako kaže, vlada Vojislava Koštunice.

Vlada Borisa Tadića je, prema njegovim rečima, nešto uradila da istraži slučaja, a aktuelna vlada je obećala, ali još ništa nije uradila.

Nova 3D tehnika forenzičke analize pokazala je, naime, da su gardisti koji su pronađeni u krugu vojnog objekta u Beogradu ipak ubijeni, tvrdi Nenad Šipka, direktor Centra za forenzička istraživanja iz Novog Sada.

On je najavio da će, na osnovu spisa dobijenih od advokatske kancelarije i tragova u zapisnicima, danas prikazati da je zvanicna teorija o smrti srpskih vojnika Dragana Jakovljevica i Dražena Milovanovica neodrživa, tj. da Jakovljević nije mogao da izvrši samoubistvo.

XS
SM
MD
LG