Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Briselu 9. decembra pregovori EU, Ukrajine i Rusije o gasu


Trilateralni pregovori o gasu predstavnika Rusije, Ukrajine i Evropske unije (EU) biće održani u petak, 9. decembra, prenela je danas agencija Tass pozivajući se na izvore iz ruskog Ministarstva energetike.

Jedan ruski zvaničnik je potvrdio da će 9. decembra biti održani trilateralni razgovori u Briselu, a 10. decembra u Beču će predstavnici zemalja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i onih koje nisu članice razgovarati o optimizaciji proizvodnje nafte, navodi Tass.

Mediji su preneli da je i ukrajinska naftna kompanija Njeftogaz potvrdila spremnost zvaničnika iz Kijeva da učestvuju u pregovorima u Briselu, ne navodeći o kojim je zvaničnicima reč.

"Razgovori će se odnositi na zimski paket za sledeću zimu", rekao je šef Njeftogaza Andrij Koboljev, dodajući da bi Ukrajina mogla ponovo da počne da direktno kupuje ruski prirodni gas, ukoliko Moskva pristane na odredjene uslove Kijeva, koji se odnose na "cenu, uslove isporuke, i pre svega potpisivanje dodatnog ugovora".

Evropska unija uvozi jednu trećinu potrebnog gasa iz Rusije, a od te količine više od polovine se transportuje preko teritorije Ukrajine.

Izmedju Rusije i Ukrajine su i ranijih godina izbijali sporovi oko isporuke i tranzita gasa, ;a oni su postali još složeniji posle krize oko Krima i sukoba u istočnoj Ukrajini.

U ime EU, u pregovorima Kijeva i Moskve do sada je posredovao potpredsednik Evropske komisije zadužen za Energetsku uniju Maroš Šefčovič.

Zamenik ministra energetike Rusije Kiril Molodsov izjavio je da se struktura ruskog tržišta gasa neće promeniti do 2020. godine, uključujući liberalizaciju izvoza, prenela agencija Tass.

"Do 2020. očekujemo da se struktura ruskog tržišta gasa neće promeniti, ne samo kada je u pitanju snabdevanje i potražnja, već i propisi, formiranje stabilnih trendova tržišta i mogućih pristupa, uključujući pitanje liberalizacije izvoza", rekao je on.

XS
SM
MD
LG