Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Plenković: Natpis 'Za dom spremni' u Jasenovcu - delikatno


Izražavam pijetet prema svim žrtvama u ustaškom logoru Jasenovc, ali i prema 11 pripadnika HOS-a koji su poginuli za Hrvatsku: Plenković

Premijer Hrvatske i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković izjavio da je delikatno što je Udruženje dobrovoljaca HOS-a baš u Jasenovcu postavilo spomenik svojim poginulim pripadnicima sa natpisom "Za dom spremni", prenosi Hina.

"Delikatno je da je ovakav spomenik podignut baš u Jasenovcu. To je grb udruženja koje je dobilo dozvolu za rad u Zagrebu i uz dozvolu tadašnjeg Ministarstva uprave u vreme SDP-ove vlade", rekao je Plenković nakon sednice Predsedništva i Nacionalnoga veća HDZ-a.

Prema njegovim rečima, postavljanje tog spomenika pokazuje da Hrvatska nije na odgovarajući način postavila zakonski okvir i sudsku praksu kada se radi o totalitarnim društvima i najavio da će pokrenuti institucionalnu inicijativu koja bi odgovarajuće regulisala to pitanje.

"Želim jasno i čvrsto odbaciti sve insinuacije o refašizaciji hrvatskoga društva. To nije slučaj. Reč je o određenim pojavama koje nisu trend. Izražavam pijetet prema svim žrtvama u ustaškom logoru Jasenovc, ali i prema 11 pripadnika HOS-a koji su poginuli za Hrvatsku", istakao je Plenković.

XS
SM
MD
LG