Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Microsoft, Facebook, Twitter i Youtube zajedno protiv terorizma


Očekuje se da će nova akcija tehnoloških kompanija biti u praksi pokrenuta početkom 2017. godine

Tehnološke kompanije rešile su da preduzmu zajedničku akciju protiv terorističke propagande na Internetu, pa tako Microsoft, Facebook, Twitter i Youtube udružuju snage kako bi, od početka 2017. godine, brže identifikovale takvu vrstu propagande i sprečile njeno širenje mrežom.

Cilj zajedničkog novog programa je uspostavljanje baze podataka o jedinstvenim digitalnim "otiscima prstiju", odnosno karakterističnim komponentama, kako bi se automatski identifikovali video-snimci ili fotografije koje ove kompanije potom mogu da uklone, prenosi AP.

U okviru novog partnerstva, kompanije su obećale da će razmenjivati između sebe karakteristične komponente "najekstremnijih i najgnusnijih terorističkih fotografija i video-snimaka" koje uklone iz svojih servisa, odnosno sadržinu koja bi se kosila sa njihovom politikom.

Očekuje se da će nova akcija tehnoloških kompanija biti u praksi pokrenuta početkom 2017. godine, kako bi se ublažila zabrinutost vlada zbog sadržine na društvenim mrežama za koju se smatra da sve više podstiče regrutovanje i radikalizovanje terorista, uz istovremeno balansiranje pitanja slobode izražavanja, navodi američka agencija.

XS
SM
MD
LG