Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Valls objavio kandidaturu za predsjednika Francuske


Premijer Manuel Valls, i kandidat za predsjednika Francuske

Francuski premijer Manuel Valls objavio je u ponedjeljak da će biti jedan od kandidata vladajućih socijalista na izborima za šefa države 2017. godine.

"Ja sam kandidat za predsjednika Republike Francuske. Imam tu snagu u sebi i želju da služim svojoj zemlji. To je neizreciv osjećaj i totalno uvjerenje" rekao je Valls.

Valls je objavio i da u utorak odlazi s mjesta premijera, da bi se skoncentrisao na predsjedničku kandidaturu.

"Želim Francuskoj da dam sve" rekao je večeras 54-ogodišnji Valls.

"Došlo je vrijeme da krenem dalje sa mojim političkim obavezama.Moj osjećaj vođenja države čini me svjesnim da u isto vrijeme ne mogu biti premijer i kandidat. U saglasnosti sa predsjednikom Francoise Hollandeom sjutra ću napustiti kancelariju premijera, jer želim punu slobodu da bih ljudima ponudio novi put" rekao je Valls.

O svom predsjedničkom kandidatu Socijalistička partija će odlučiti idućeg mjeseca. Socijalisti su prošlog četvrtka počeli unutarpartijsku proceduru izbora svog predsjedničkog kandidata.

Vallsova odluka objavljena je nekoliko dana pošto je nepopularni predsjednik Hollande rekao da se neće kandidovati za drugi predsjednički mandat, da bi socijalistima dao šansu da na predsjedničkim izborima pobijede "konzervativizam i ekstremizam" ojačale francuske desnice.

XS
SM
MD
LG