Dostupni linkovi

Predsjednik Italije zamolio Renzija da odgodi ostavku


Premijer Matteo Renzi koji je u ponedjeljak podnio ostavku predsjedniku Sergiu Mattarelli nakon teškog poraza u nedjelju
Premijer Matteo Renzi koji je u ponedjeljak podnio ostavku predsjedniku Sergiu Mattarelli nakon teškog poraza u nedjelju

Agencija Reuters je obajvila da je predsjednik Italije Sergio Mattarella zamolio premijera Mattea Renzija da ogodi podnošenje ostavke do usvajanja bužeta u parlamentu što se očekuje u narednih nekoliko dana.

Kako navodi britanska agencija usvajanje budžeta očekuje se narednoh dana.

Italijanski premijer Mattteo Renzi i zvanično je podnio ostavku predsjedniku Italije Siergiu Mattarelli u ponedjeljak nakon teškog poraza na u nedjelju održanom referendumu u ustavnim reformama, što je treću po veličini ekonomiju eurozone gurnulo u političku nestabilnost.

Renzi podnosti ostavku nakon dvije i po godine vođenja zemlje i suočavanja sa sa brojnim krizama EU ali i unutrašnjim, i već se borio sa anti-establišment snagama u zemlji koje su preovladale i Zapadom posljednju godinu.

Finasijska tržišta, posebno italijanska su jutros pala, a euro spustio na najniži nivo prema dolaru, iz straha od mogućih prijevermenih izbora što bi utrlo put za dolazak antievropskog Pokreta 5 zivijezda populiste Beppe Grilla na vlast.

Evropska tražišta su su se u međuvremenu povratila nakon što su zvaničnici EU i Eurogrupe saopštili da eurozona nije ugrožena rezulatatom referenduma u Italiji.

Čak se i slabi italijanski bankarski sektor, za koji treba izdvojiti oko 20 milijardi eura za prevazilaženje krize narednih mjeseci, povartilo na berzi u Milanu nakon jutrošnjeg lošeg starta.

Italijanski ministar ekonomije Pier Carlo Padoan, slovi kao mogući nasljednik Mattea Renzija na premijerkoj funkciji u narednih 14 mjeseci, do redovnih parlamentarnih izbora koje bi trebalo održati u februaru 2018.

Osim njega kao mogući nasljednici figuriraju i predsjednik italijanskog Senata Pietro Grasso i ministar transporta Graziano Delrio.

XS
SM
MD
LG