Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Eurogrupa: Italijanska nestabilnost nije početak krize eurozone


Predsjednik Eurogupe Jeroen Dijsselbloem i njemački ministar finasija Schaeuble, vjeruju da ovo nije početak krize zone eura

Politička nestabilnost i Italiji čini život težim i Italiji i cijeloj eurozoni, ali to nije početak krize u eurozoni rekao je u ponedjeljak predsjednik Eurogrupe, ministar finansija Jeroen Dijsselbloem, komentarišući situaciju u Italiji nakon što je premijer Matteo Renzi izgubio na referendumu za promjenu ustavnih amandamana u nedjelju.

"Ja ne vjerujem da je to početak nove krize. Nema razloga za to. Politička nestabilnost čini situaciju komplikovanojom za Italiju i eurozonu. Ali to je nova realnost sa kojim moramo da se suočimo" rekao je Dijssselbloem ulazeći na sastanak finasija ministra eurozone.

Njemački ministar finansija, Wolfgang Schaeuble, rekao je da Italija treba da nastavi putem ekonomskih reformi odlazećeg premijera Mattea Renzija, koji je najavio podnošenje ostavke poslije poraza na referendumu o reformama.

Schaeuble je rekao da je razgovarao sa svojim italijanskim kolegom, ministrom finansija i da vjeruje da je važno da Italija sada ima funkcionalnu vladu.

Italijanski ministar finansija Pier Carlo Padoan preskočiće današnji sastanak ministara finansija zemalja eurozone. Padoan je mogući nasljednik Rezija na premijerskoj funkciji.

"Italija je konzistentno išla putem koji je premijer Rezi poveo zemlju u ekonomskom i političkom smislu u posljednje tri godine. Oni koji su odgovorni u Italiji to znaju", rekao je Schaeulbe.

Dodao da investitori ne treba da brinu zbog referenduma u Italiji, jer je to domaće pitanje i da nema nema osnova za krizu eura.

XS
SM
MD
LG