Dostupni linkovi

Han: Sledeće nedelje dogovor o novim poglavljima Srbije i EU


Veliki sam optimista da se nova poglavlja mogu otvoriti : Johanes Han
Veliki sam optimista da se nova poglavlja mogu otvoriti : Johanes Han

Evropski komesar Johanes Han izrazio je danas očekivanje da će EU sledeće nedelje postići dogovor o otvaranju novih poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

"Veliki sam optimista da se nova poglavlja mogu otvoriti i verovatno ćemo sledeće nedelje imati sastanak gde ćemo se o tome dogovoriti i to proglasiti", rekao je Han na konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksnadrom Vučićem.

Na pitanje novinara koliko će poglavlja biti otovoreno Vučić je rekao da će sigurno biti otvoreno poglavlje broj pet.

Han (Johannes Hahn) je izjavio da će EU učiniti sve da dalje stimuliše ekonomski razvoj Srbije.

"Srbija može da računa na Evropu, uzajamno možemo da računamo jedni na druge... U istom smo čamcu i želimo da radimo zajedno jer nema alternativne evropskom putu", rekao je Han posle razgovora sa srpskim premijerom Akleksandrom Vučićem i potpisivanja ugovora u vrednosti od 80 miliona evra za finansiranje reforme javne uprave u Srbiji.

Han je rekao da je taj ugovor podrška razvoju i daljoj reformi javne administracije u Srbiji.

On je dodao da je to doprinos koji nije odmah vidljiv, ali je važan i nezamenjiv za prilagodjavanje javne administracije u Srbiji evropskim standardima.

Han i Vučić prisustvovali su potpisivanju prvog ugovora u vrednosti od 80 miliona evra za finansiranje reforme javne uprave u Srbiji kroz sektorsku budžetsku podršku u skladu sa pravilima novog instrumenta pretpristupne pomoći IPA2.

Ugovor predvidja bespovratnu pomoć EU iz pretpristupnih IPA fondova za 2015. godinu, preko koje će 70 miliona evra ići direktno u budžet Srbije u nekoliko tranši u periodu od tri godine, dok se 10 miliona evra odvaja za podršku realizaciji Ugovora o sektorskoj reformi.

XS
SM
MD
LG